Astronoomiline avastus: tehisintellekt leidis kaheksa eksoplaneediga tähesüsteemi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesesüsteemi ja Kepler-90 süsteemi planeetide võrdlus
Päikesesüsteemi ja Kepler-90 süsteemi planeetide võrdlus Foto: Wendy Stenzel/AP/Scanpix

Tegemist on esimese teadaoleva tähesüsteemiga, kus on sama palju planeete kui Päikesesüsteemis. Lisaks on see ka suurima planeetide arvuga süsteem, mis seni leitud, kirjutab BBC.

Süsteemi keskmes asuv täht, ligi 2545 valgusaasta kaugusel asuv Kepler-90 on meie Päikesest vaid veidi suurem ja kuumem ning seekordset avastust oli juba teada seitsmest tema ümber tiirlevast planeedist. Lisandunud pisike ja tõenäoselt kivine maailm nagu Maagi.

Kepler-90 planeedid
Kepler-90 planeedid Foto: NASA

Lisaks näib, et süsteemi planeedid on omavahel küllalti sarnases asendis nagu Päikesesüsteemigi omad – väiksemad ja kivisemad on tähele lähemal, gaasihiiglased aga süsteemi äärealadel.

Numbrilisest ja struktuurilisest sarnasusest hoolimata ei ole alust arvata, et Kepler-90 süsteemist kunagi elu leida võiks. Planeetide orbiidid on nii tihedalt ümber tähe justkui kokku pressitud, et kogu asi mahuks Päikesesüsteemis ära Maa orbiidi sisse.

«Kepler-90 süsteem on nagu vähendatud versioon Päikesesüsteemist. Kõik väikesed planeedid on küll seespool ja suured väljaspool, aga kõik on väga kokku pressitud,» ütles BBC’le üks süsteemi avastajatest Andre Vanderburg Austini Texase Ülikoolist.

Näiteks asub seekord avastatud planeet Kepler-i oma kodutähele nii lähedal, et teeb täisorbiidi ehk kogu oma aastaringi ära 14,4 Maa päevaga. Pinnatemperatuur peaks seal hinnanguliselt olema ligikaudu 425 kraadi.

Seekordse avastuse teeb grammivõrra erilisemaks seegi, et teadustöö valmis NASA ja Google’i koostöös, kus tehnoloogiafirma loodud tehisintellekt otsis Kepleri kosmoseteleskoobi piltidelt uusi maailmu. Hiljuti avastati samalaadse koostöö käigus ka uus Maa-suurune eksoplaneet Kepler 80g.

Viimaste aastakümnete jooksul on avastatud ligi 3500 eksoplaneeti.

Kepler-90 süsteemi kaheksat planeeti kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas The Astronomical Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles