Küsimus ajaloost: mis sai Hitleri varandusest pärast tema surma?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat «Mein Kampf».

Mine Fight Book from Adolf Hitler
Raamat «Mein Kampf». Mine Fight Book from Adolf Hitler Foto: imago stock&people/imago/SKATA/Scanpix

Räägitakse, et Hitler sai tänu oma raamatu «Mein Kampf» üliedukale müügile väga jõukaks. Mis sai Natsi-Saksamaa juhi varandusest aga pärast tema surma?

Küsimusele vastab History Extra palvel Roger Moorhouse, kes on raamatute «The Devils’ Alliance» (2014) («Kuratlik liit») ja «Berlin at War» (2010) «Berliin sõjas» autor.

Vastab tõele, et raamat «Mein Kampf» (1925) tegi Hitlerist väga rikka mehe. Tippajal teenis ta oma eluajal raamatu pealt miljon dollarit (toonases dollarivääringus) aastas. 1945. aastaks, mil Hitler suri, oli teost tõlgitud kokku kuueteistkümnesse keelde ja müüdud umbes kaheksa miljonit koopiat.

Vahetult enne surma kirjutatud testamendi järgi läks suur osa Hitleri varandusest (raha, kinnisvara jne) natsiparteile. Pärast sõja lõppu läks kogu allesjäänud varandus ja raamatu autoriõigused  Baieri liidumaale. Hitler oli nimelt registreeritud selle liidumaa elanikuna.

Baieri liidumaa takistas raamatu avaldamist saksakeelsel territooriumil ja püüdis piirata selle välja andmist ka mujal. Raamatu autoriõigused aegusid seitsekümmend aastat pärast Hitleri surma ehk 30. aprillil 2015. aastal.

The Guardian kirjutas 2016. aasta jaanuaris,  kuidas Saksamaal oli esimese trüki vastu, mis tehti pärast Hitleri surma, huvi väga suur. Tellimused ületasid tiraaži neljakordselt.  Selle aasta jaanuaris kirjutas BBC, kuidas Saksamaal tuleb varsti välja juba «Mein Kampfi» kuues kordustrükk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles