Piltuudis: hiiglaslikud tormisilmad Jupiteri põhjapoolkeral

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FOTO: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/ Seán Doran

NASA uurimisalus Juno jäädvustas oma kaheksandal Jupiteri möödalennul massiivsetest tormisilmadest järjekordse muljet avaldava pildi. 

Juno jäädvustas pildi pisut rohkem kui kuu aega tagasi ehk 24. oktoobril. Foto tegemise hetkel oli kosmoseaparaat planeedi pilvede ülemistest kihtidest 18 906 kilomeetri kaugusel. Võrdluseks –Tallinnast lõunapoolkerani on vaid 16 594 kilomeetrit.

Päikesesüsteemi kõige paksema atmosfääriga Jupiter on ennegi oma kaunite tormisüsteemidega tähelepanu tõmmanud. Neist kuulsaim on planeedi lõunapoolkeral möllav hiigelkeeris, mida tuntakse teaduskirjanduses lihtsalt Jupiteri suure punase laiguna.

Kosmoseagentuur on juba aastaid avaldanud kosmoses tehtud toorfotosid, mille töötlemine jäetakse vabatahtlike kosmosehuviliste hooleks. Antud pildi värviskaalade paika keeramise ja korrigeerimisega tegelesid näiteks hobiteadlased Gerald Eichstädt ja Seán Doran.

NASA kosmoseaparaat JUNO on esimene kosmoselaev, mis suudab Jupiteri tihedast pilvemassist läbi vaadata ja niimoodi ka et hiigelplaneedi päritolule ja arengule uut valgust heita. Missioon lõppeb aga juba tuleva aasta veebruaris, mil kosmoseaparaat lahkub Jupiteri orbiidilt ning kukub planeedile.

Võrreldes Maaga on Päikesesüsteemi viies planeet Jupiter 11 korda suurema läbimõõduga ja ligi 300 korda suurema massiga. Et teha ring ümber Päikese kulub tal 12 Maa-aastat, täispöörde ümber iseenda telje teeb ta tänu oma suurele pöörlemiskiirusele aga vaid 10 tunniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles