Eesti teadlased: kasvaja iseloomu ja ravivõimaluse reedab energiatarbimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mayo Clinic/NYT/Scanpix

Keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi (KBFI) doktorant Ljudmila Õunpuu uurib kasvaja tüvirakke, täpsemalt seda, kuidas need rakud kasutavad energiat võrreldes tervete keharakkudega, kirjutab ERR Novaator.

Kui terved rakud kasutavad toitaineid, et täita organismis oma ülesandeid, siis kasvajarakk vajab energiat selleks, et kontrollimatult paljuneda, selgitab Õunpuu, kes töötab KBFIs juhtivteaduri Tuuli Käämbre laboris.

«Mehhanismid, kuidas tavalisest rakust saab vähirakk on siiani jäänud segaseks,» märgib Tuuli Käämbre. Vähiuuringutes on küll palju geneetikaalaseid edulugusid, kuid selliseid uuringuid - kasvajarakkude energiatransporditeed - nagu KBFIs tehakse, Euroopas mujal peaaegu ei olegi.

Kuidas Õunpuu oma uuringut läbi viib ja mida me juba praegu kasvajate arengu kohta teada oleme saanud, võib lähemalt lugeda ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles