Video: vaata NASA animatsiooni 2017. aasta orkaanihooajast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Kosmoseagentuuri uus visualisatsioon sai võimalikuks tänu kõrgemas füüsikas orienteeruvatele superarvutitele, kirjutab Science News.

Tegemist on ühe komplekssema Atlandi kohal liikunud tormide rekonstruktsiooniga, mis kunagi tehtud. Selle valmimiseks jooksutasid superarvutid läbi uusimaid kõrgemal füüsikal põhinevaid kliima-algoritme, mille abil taastoodeti ookeani kohal valitsenud tuulekeerised ja ilmanähtused. Mudeli sisendiks oli agentuuri kaugseire-satelliitide andmestik vahemikus 1. augustist 1. novembrini.

Animatsioonis sinise tooniga kujutatud meresoolad, mida üle ookeani kihutavad orkaanid endaga kaasa veavad. Halliga on kujutatud maastikupõlengutega kaasnevad tahmapilved, pruuniga Sahara kõrbe tolm. Lisaks muule on siit ka näha, kuidas orkaan Ophelia tõi Euroopa kohale Sahara ja Portugali metsapõlgengute osakestest põhjustatud punase pilve.

Vaata NASA animatsiooni siin:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles