Fotod: kas need on esimesed teadaolevad pildid koertest?

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildi paremal pool on näha jahimeest kolmeteistkümne koeraga ja vasakul jahimeest kaheksa koera ja hobusega. Ülemisel pildid on loomakujutised tehtud valge värviga nähtavamaks.
Pildi paremal pool on näha jahimeest kolmeteistkümne koeraga ja vasakul jahimeest kaheksa koera ja hobusega. Ülemisel pildid on loomakujutised tehtud valge värviga nähtavamaks. Foto: M.Guagnin jt., Journal of Anthropological Archaeology, 2017

Liivakivist kaljule uuristatud pildil on näha vibuga jahimeest ja kolmeteist koera, kellest kaks on seotud rihmadega ümber mehe keskkoha.  

Loode Saudi Araabia mägisest piirkonnast Shuwaymisest avastatud kaljugraveeringud võivad teadlaste hinnangul olla 8000-9000 aasta vanused, kirjutab Science. Kui see on nii, on tegu maailma vanimate illustratsioonidega koertest. Kui graveeringul näha olevad jooned on tõesti rihmad, hakkasid inimesed kasutama koeri jahipidamisel tuhandeid aastaid arvatust varem.

Melinda Zederi sõnul, kes on USA Rahvusliku Loodusloomuuseumi arheoloog, on tegu väga jahmatava leiuga, sest see on esimene reaalne tõend sellest, et inimesed kasutasid koeri jahipidamisel juba nii kauges ajas. Selles, et kaljujoonised on pärit nii varajasest ajast, ei saa Zederi sõnul aga veel päris kindel olla.

Maria Guagnin, kes on Saksamaal Jenas asuva Max Plancki inimajaloo instituudi arheoloog, on koos kohaliku turismi- ja muinsuskaitseameti komisjoniga katalogiseerinud Shuwaymis ja Jubbahs asuvaid kaljujooniseid juba viimased kolm aastat.

«Kui Maria (Maria Guagnina) näitas mulle pilte neist kaljujoonistest ja küsis, kas need tähendavad midagi, ei suutnud ma seda uskuda,» kommenteeris uuringu kaasautor Angela Perri, kes on Saksamaal Leipzigis asuva Max Plancki evolutsioonilise antropoloogia instituudi zooarheoloog. Perri on uurinud iidsete koerte luid, mis on pärit maailma eri paikadest. Samuti on ta väitnud, et koerad osalesid inimestega jahipidamises juba arvatust varem.

Perri sõnul näevad kaljujoonisel olevad koerad välja oma tõult nagu Kanaani koerad. Tegemist on Kaug-Ida karjakoera järeltulijatega.

Foto: Ülemine pilt: Alexandra Baranova/Wikimedia Commons; Alumine pilt: M.Guagnin jt., Journal of Anthropological Archaeology, 2017

Teadusuuring ilmus ajakirjas Anthropological Archaeology

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles