Maailma esimene «kosmosekuningriik» Asgardia sai esimese satelliidi orbiidile

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus planeeritavast maailma esimese orbidiil asuva riigi satelliidist, Asgardia kosmoseriigi kodust. Vene teadlane ja ettevõtja Igor Ašurbeili näeb orbiidiriigis võimalust Maa kaitsmiseks ja rahu kindlustamiseks planeedil.
Kunstniku nägemus planeeritavast maailma esimese orbidiil asuva riigi satelliidist, Asgardia kosmoseriigi kodust. Vene teadlane ja ettevõtja Igor Ašurbeili näeb orbiidiriigis võimalust Maa kaitsmiseks ja rahu kindlustamiseks planeedil. Foto: Asgardia

«Hullu vene teadlase» juhitud «kosmosekuningriik» teatas, et satelliit loob neile ka esimese suveräänse territooriumi.

Kosmoseteadlase ja –ettevõtja Igor Ašurbeili juhitavast veidrast ettevõtmisest kirjutas Postimees esimest korda veidi enam kui aasta tagasi, mil Asgardia kosmoseriik välja kuulutati ja «elanikke» värbama asus. Tollal põhjendas Ašurbeili oma plaani mitmete teadus-tehniliste, juriidiliste ja filosoofiliste probleemidega, millele Asgardia justkui lahenduse peaks tooma.

Asgardia vapp
Asgardia vapp Foto: Asgardia

Kui tollal võis arvata, et tegemist on mööduva kurioosumiga, kuid täpselt nii, nagu tollal lubatud, teataski Asgardia paar päeva tagasi esimese satelliidi edukast maailmaruumi viimisest. Õhkutõus toimus USAs Virginias asuvalt Wallops Flight Facility’lt ning sellele oli tunnistajaks ka Ašurbeili isiklikult.

Orbiidile jõudva satelliidiga loodavad kosmoseriigi arendajad lahendada ühe pressivama senise probleemi, nimelt ÜRO piirangu, et igal riigil peab olema oma territoorium. Kõik muu põhiseadusest (krüpto)valuutani on neil formaalselt juba olemas. Satelliidi Asgardia-1 pardal ongi uue riigi põhiseadus, riiklik sümboolika ja muud dokumendid, lisaks ka end riigi kodanikuks registreerinute üleslaetud failid.

Asgardia riigilipp
Asgardia riigilipp Foto: Asgardia

Sellest ajast saadik, kui Asgardia möödunud aastal avalikustati, on sellest saanud kuningriik, juhiks loetakse mõistagi Ašurbeilit ennast. Lisaks on välja töötatud oma kalender, mille kohaselt on näiteks 2017. aasta 14. november, mil see artikkel avaldub, hoopis 1. aasta 10. november. Nimelt on Asgardia aastas 13 kuud, millest igaüks koosneb 28 päevast.

Uue riigi kodanikuks registreerimine on jätkuvalt avatud, kuid ei ole kuigi selge, mis kasu inimesed sellest saada võiksid – riiki ei ole tunnistanud ükski ÜRO liikmesriik ning peale võimaluse satelliidi pardal olevale kõvakettale andmeid laadida ei ole teada ühtegi otsest põhjust, miks end projektiga siduda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles