Küsimus ajaloost: millal näidati kinos esimest treilerit? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KAMILLA SELINA LEPIK/Sakala/Scanpix

Enne kinno minekut on tavaline, et inimene vaatab ära filmi reklaamklipi ehk treileri. Millal lühikatkenditest koosneva reklaami näitamine üldse moodi aga tuli?

Esimene treiler jõudis vaatajateni 1913. aastal ühes Ameerikas asuvas kinos. Selle autoriks oli Nils Granlund, kes oli tol ajal Marcus Loewi teatriketi reklaamimänedžer. Treiler ei olnud filmi, vaid hoopis teatris mängitava muusikali «The Pleasure Seekers» reklaamimiseks.

Varsti hakkas Granlund valmistama reklaamklippe ka filmide jaoks, näiteks Charlie Chaplini lühifilmidele. Üsna pea võtsid idee omaks väga paljud filmitegijad ja kinoomanikud ning treiler sai nii-öelda kohustuslikuks elemendiks filmi puhul.

Alguses näidati treilereid filmi lõpus. Mingi hetk saadi aga aru, et see on ebaefektiivne – vaatajad lahkusid enamasti kohe pärast filmi. Tänapäeval näidatakse treilereid umbes 15-20 minutit enne filmi algust.

Filmitreilerisse valitakse enamasti filmi kõige põnevamad kaadrid. Leidub aga ka treilereid, kus on mõni kaader või stseen, mida filmis endas ei olegi.

Allikas: History Extra

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles