Kosmosetööstuse idufirmad suudavad Eesti metsast anda ülevaate kohe praegu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis Maa-amet geoportaalist. Satelliidipilt metsamaast Hiiumaal.
Kuvatõmmis Maa-amet geoportaalist. Satelliidipilt metsamaast Hiiumaal. Foto: Kuvatõmmis

Väga täpse ülevaate Eestis kasvava metsa hulgast võib kaugseire abil saada vaid mõne tunni taguse seisuga – nii lubas maailma suurim kosmosetööstuse idufirma Planet ERR Novaatorile.

Kui sageli seostavad inimesed kosmosetööstust süstikute ehitamise ja teiste planeetide kohta info hankimisega, siis kaugseire ehk kosmosest meie maakera kohta info hankimine võimaldab meil lahendada aga palju igapäevasemaid probleeme.

Võtame näiteks Soome idufirma ICEYE, mis kasvas välja Aalto ülikooli tudengisatelliidi projektist.

Tegu on seega ettevõttega, mis suudab tuvastada näiteks naftareostuse või jälgida laevade liikumist. Teine iduettevõte, Planet, suudab aga mõõta ligi infrapunakiirgusega, mis tähendab, et üsna täpselt saab mitte lihtsalt ülevaate mingist alast, vaid ka sellest, mis sel alal kasvab – näiteks metsast. Planeti tegevusest rääkis ERR Novaatorile NASA endine insener ja firma üks asutajatest Robbie Schingler.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles