Süüria liitumine võib teha USAst ainsa kliimaleppest eemalehoidva riigi (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Mario Tama / AFP / Scanpix

Alles hiljuti teatas kliimaleppega liitumisest Nicaragua, tehes USAst ja Süüriast ainsad eemalehoidvad riigid. Nüüd teatas ka Süüria, et plaanib Pariisi leppes suunamuutust, kirjutab BBC.

Pariisis sõlmitud lepe on ajalooline, kuna ühendab esmakordselt kõik maailma riigid kliimamuutustega võitlemises. Tõsi, lepet on ka korduvalt kritiseeritud, kuna sellele allakirjutanud riigid seavad oma eesmärgid ise ning seatud sihtidest kõrvalekaldumisele ei järgne mingeid sanktsioone. Sel põhjusel hoidus leppest algselt eemale näiteks Nicaragua, kes teatas leppega liitumisest oktoobri lõpus.

Nicaragua liitumise tagajärjel jäi maailma vaid kaks vastuvoolu ujuvat riiki: Süüria, kus möllab jätkuvalt kaootiline kodusõda ning USA, mille lahkumise kohta Pariisi leppest teatas president Trump juunikuus. Tõsi, leppes seatud tingimuste kohaselt saab USA sellest kõige varem taganeda alles aastal 2020.

Nüüd teatas aga ka Süüria esindaja, et riik kavatseb leppega liituda «nii kiiresti kui võimalik».

«Tahaksin kinnitada Süüria Araabia Vabariigi pühendumist Pariisi kliimaleppele,» ütles riigi asekeskkonnaminister Wadah Katmawi Saksamaal Bonnis toimunu kliimakõnelustel, milles osales kokku 196 riigi esindajad.

Süüria uusi suundi kinnitas ka ÜRO kõneisik, kelle sõnul peaks nüüd järgmine samm olema ratifitseerimisdokumentide üleandmine ÜRO peakorterile New Yorkis

Kui Nicaragua leppega liitumisest teatas, oli USA seisukoht jätkuvalt, et kui neile ei võimaldata leppes «paremaid tingimusi», jätkavad nad lahkumiseks vajalike toimingutega. Kui BBC ajakirjanikud palusid Valgelt Majalt kommentaari Süüria meelemuutuse kohta, teatas kõneisik Kelly Love, et seisukoht ei ole vahepeal muutunud.

Samal ajal on mitu uuringut juhtinud tähelepanu tõsiasjale, et leppe jõustamisega on juba praegu tõsiseid probleeme ning isegi leppes seatud eesmärkide saavutamine ei pruugi olla piisav, et ära hoida katastroofilisi tagajärgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles