Astronoomid leidsid 20 uut eksoplaneeti, kus võivad olla elu tekkeks ideaalsed tingimused

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: NASA

Kepleri kosmoseteleskoobi andmestikust leiti 20 maailma, kus võib leiduda ka maavälist elu, kirjutab New Scientist.

Mitu avastatud planeeti tiirlevad ümber tähtede, mis on oma mõõtmetelt ja omadustelt küllaltki sarnased meie Päikesega. Mõned neist teevad tiiru ümber oma kodutähe ära Maaga võrreldes väga kiiresti – koguni 18 Maa-päevaga – , kõige pikem orbiit on aga koguni 395 Maa-päeva.

Uurimisrühm on 70-80 protsenti kindel, et avastatud planeedid on maavälise elu leiukohtadeks tugevad kandidaadid. Samas oleks täpsemate hinnangute saamiseks vajalik viia läbi veel terve hulk vaatlusi.

Nimelt pärinevad kõik senised teadmised nende 20 planeedi kohta Kepleri kosmoseteleskoobilt, mis jõudis seda konkreetset taevalaotuse piirkonda, kust planeedid leiti, jälgida vaid 4 aastat enne, kui tehniline rike vaatlused katkestas. Seetõttu on kõnealuseid planeete nähtud ka vaid paar korda. Edasisi vaatlusi plaanitakse läbi viia hoopis maapinnal paiknevatest observatooriumite või Hubble’i kosmoseteleskoobi abil.

Avastatud planeetidest peetakse kõige paljutõotavamaks maavälise elu leiukohaks seda sama kõige pikema orbiidiga planeeti KOI-7923.01, mis on on Maast vaid kolm protsenti väiksem ja asub oma kodutähest kaugemal kui Maa. Seega võiksid atmosfääri olemasolu korral valitseda seal suuresti Maa polaaralade lähiseid tundrapiirkondi meenutavad olud. Elu tekke välistamiseks liiga külm seal aga olema ei peaks, näitavad arvutused.

Kui planeetide omadused edasiste vaatluste käigus edasistki kinnitust leiavad, võivad need 20 oma pikkade aastaringide ja Päikese-tüüpi tähtede läheduse tõttu olla ka kõige paljutõotavamad paigad elutegevuse leidmiseks.

Eksoplaneetide avastust kirjeldavad astronoomid veebiväljaandes arXiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles