Leiti väidetavalt esimene külaline teisest tähesüsteemist

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Kosmoseagetuuri kunstniku kujutis komeedist.
Euroopa Kosmoseagetuuri kunstniku kujutis komeedist. Foto: HO/AFP/Scanpix

Teadlased avastasid, et hetkel Maast eemalduv komeet võib olla pärit väljastpoolt Päikesesüsteemi, kirjutab New Scientist.

Objekt, millele teadlased viitavad hetkel kui C/2017 U1, avastati 18. oktoobril ühe Hawaiil asuva teleskoobi poolt ning avastusele järgnenud nädala jooksul nähti seda veel koguni 34 korda. Veidraks teeb C/2017 U1 tema liikumistrajektoor, mis on Päikesesüsteemi planeetide orbitaaltasapinnaga nurga all ega näi üldse Päikese ümber tiirlevat.

Enamik komeete liigub elliptilisel orbiidil Päikesesüsteemi sise- ja välisosa vahel edasi-tagasi, kuid kui avastatud objekt kord meie tähesüsteemist väljub, ei naase see tõenäoselt mitte kunagi. Tema senine teekond viitab, et ta sisenes Päikesesüsteemi Lüüra tähtkuju poolt, tegi ringi ümber Päikese ja jätkab nüüd oma teekonda Universumi lõpmatul suunal.

Et Lüüra asub Linnutee galaktikas enam-vähem Päikesesüsteemi liikumisteel, on taevakivi selline teekond ka igati ootuspärane, ütles New Scientistile Southwesterni Uurimisinstituudi teadur Luke Dones. Ta lisas, et sedalaadi Päikesesüsteemi-välise päritoluga taevakive võib tulevikus veelgi oodata.

Kuna komeet on meieni jõudnud väga kaugelt, ei saa teadlased teha kindlaks, kui kaugelt see oma teekonda alustas. Lõplikult ei ole ka välistatud võimalus, et selle päritolu on siiski Päikesesüsteemiga seotud. Näiteks on võimalik, et tegemist on siiski tavalise komeediga, mis on kokkupuutel Jupiteri või mõne teise hiigelplaneediga oma liikumissuunda muutnud. Küsimustesse C/2017 U1 päritolu kohta peaksid selgust tooma lähinädalatel tehtavad uued vaatlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles