Sukeldujad leidsid kuulsast laevavrakist uusi esemeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/Scanpix

Sukeldujad leidsid Vana-Kreeka analoogarvuti Antikythera mehhanismi leiukohaks olnud vraki lähistelt pronkskäe ja kummalise metallketta. Leiud viitavad, et avastamist ootavad veel vähemalt seitse elusuuruses pronkskuju, kirjutab ERR Novaator.

Väärisesemeid kandnud laev uppus Antikythera saare lähistel umbes 70 aastat eKr. Vrakk on kuulsust kogunud eelkõige samanimelise mehhanismi, mis võimaldas ennustada näiteks päikese- ja kuuvarjutusi, leiupaigana.

Vähemalt kuuele erinevale pronkskujule kuuluvaid sõrmi ja jäsemetükke toodi pinnale juba möödunud sajandi alguses. Uue pronkskäe leidmine annab märku aga sellest, et meresügavuses on vähemalt seitse pronkskuju.

Kui alguses loodeti, et leitud metallketas on Antikythera puuduv osa, siis eelmise kuu lõpus röntgenaparaadiga tehtud vaatlused viitavad sellele, et tegu on pigem kilbi- või kastikaunistusega.

Loe pikemalt ERR Novaatorist! 

Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/SCANPIX
Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP/SCANPIX Foto: PETROS GIANNAKOURIS/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles