Suurbritanniast leiti haruldane 1600aastane Rooma mosaiik

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne. Näide Vana-Rooma mosaiigist. Pildil olev mosaiik asub Roomas ja on pärit Vana-Rooma keisri Hadrianuse (117-138) valitsusajast.
Pilt on illustratiivne. Näide Vana-Rooma mosaiigist. Pildil olev mosaiik asub Roomas ja on pärit Vana-Rooma keisri Hadrianuse (117-138) valitsusajast. Foto: ALESSANDRA TARANTINO/AP/Scanpix

Vabatahtlikud arheoloogiahuvilised leidsid hiljuti Suurbritanniasst Boxfordist haruldase Rooma mosaiigi, mis pärineb vähemalt 1600 aasta tagusest ajast. 

Avastuse protsessis osalenud Rooma kunsti spetsialisti ja arhitekti Anthony Beesoni sõnul arvas ta alguses, et tegu on pettusega, sest kunagi varem ei ole Inglismaalt midagi sellist leitud, kirjutab Live Science.

Põrandamosaiik, millel on kujutatud Vana-Kreeka mütoloogilist kangelast Bellerophoni, on tehtud hinnanguliselt ajavahemikus 360-380 aastat. Tegemist on haruldase leiuga, sest lisaks tavapärastele geomeetrilistele kujunditele on mosaiigil ka inimkujutised ja pealiskiri.

Rooma mosaiike on varem leitud eelkõige suurtest ja uhketest villadest. Kõne all olev põrandamosaiik on tehtud omal ajal aga väiksemat sorti villasse.

Lisaks erilisele põrandakaunistusele on väljakaevamiskohast leitud ka Rooma keraamikat, plaate ja loomaluid. 

Vaata pilte erilisest mosaiigist Live Science'i lehelt! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles