Toitumisuuringud tõid Eesti professorile DuPonti medali (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu sai Raivo Vilu ka presidendilt kõrge riikliku tunnustuse.
Tänavu sai Raivo Vilu ka presidendilt kõrge riikliku tunnustuse. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/PM/SCANPIX BALTICS

Tallinna tehnikaülikooli professor Raivo Vilu pälvis maailma ühe suurima keemiaettevõtte DuPonti medali kõrgetasemeliste toitumis- ja terviseuuringute  eest.

DuPonti medalit antakse välja alates 2002. aastast ning selle eesmärgiks on tunnustada silmapaistvat teadus- ja arendustööd toitumis- ja terviseuuringute  vallas, teatas Tallinna tehnikaülikool. Professor Vilu on esimene eestlane, kes on pälvinud selle kõrge tunnustuse.

Raivo Vilu pälvis tunnustuse teadustöö eest, mis ühendab endas tipptasemel teadustööd mikroobifüsioloogiast, fermentatsioonist, analüütikast, proteoomikast ja metaboloomikast.

«Teadustöö fookus, kus mikroobiprotsesside optimeerimisel ja uute bakterirakkude loomisel kombineeritakse klassikalisi rakkude metaboolsete radade mudeleid uudsete üherakumudelite ja kultiveerimismeetoditega, on bio- ja toiduainetööstustele väga oluline,» ütleb Mathias Heinzel, DuPont’i autasu välja andva mittetulundusühingu Danisco Foundationi juhatuse esimees.

Raivo Vilu sõnul on tunnustuse taga on pikaajaline ja järjepidev töö, kus teadusuuringud on tihedalt seotud kommertsiaalsete väljunditega. Koostöö DuPont’i ja Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK) vahel sai alguse seitse aastat tagasi ja on aasta-aastalt kasvanud nii sisult kui ka projektide mahult.

DuPont on rahvusvaheline ettevõte, mis asutati 1802. aastal. DuPont Nutrition & Health on tänaseks üks suuremaid ja juhtivaid toidu- ja biotehnoloogia alal tegutsevaid ettevõtteid maailmas.

TFTAK on kaasaegsetele analüütikameetoditele ning süsteemide- ja sünteetilise bioloogia põhimõtetele toetuv uurimis- ja arendusasutus, mille eesmärk on uudsete toidu- ja biotehnoloogiate ning toodete väljatöötamine ja kasutuselevõtmine.

Arenduskeskusel on kaasaegne labor, millele uurimis- ja arendusprojektide läbiviimisel toetutakse. Tuntuimad TFTAKi kliendid on DuPont, Lallemand, Santa Maria, Valio, Muhu Leib, Siidrikoda, Sagro, Linda Nektar, Värska Vesi jt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles