Esimesel koolipäeval lendab Maast mööda hiiglaslik asteroid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asteroid 2012 TC4 möödumas Maast. Esimesel septembril möödub meist ka üks suurematest asteroididest, mis Maast kunagi möödunud. Pilt on illustreeriv.
Asteroid 2012 TC4 möödumas Maast. Esimesel septembril möödub meist ka üks suurematest asteroididest, mis Maast kunagi möödunud. Pilt on illustreeriv. Foto: ESA/AFP/Scanpix

1. septembril meist mööduv asteroid Florence on üks suurematest Maa ümbruse asteroididest, teatas NASA.

Florence'i kaugus Maast võrreldes Kuu kaugusega meie planeedist.
Florence'i kaugus Maast võrreldes Kuu kaugusega meie planeedist. Foto: NASA

Florence’i läbimõõt ulatub mitmetesse kilomeetritesse – NASA Spitzeri Kosmoseteleskoobi ja NEOWISE missiooni andmetel võib tema läbimõõt olla ligikaudu 4,4 kilomeetrit.

«Kuigi Maast märksa lähemalt on möödunud mitmeid asteroide, on need kõik olnud palju väiksemad,» ütles NASA Maa-lähedaste Objektide Uurimise Keskuse juhataja Paul Chodas. «Florence on suurim nii lähedalt Maast möödunud objekt NASA asteroidide jälgimise programmi algusest saadik.»

Viimaste prognooside kohaselt peaks Florence pakkuma teadlastele suurepäraseid võimalusi asteroidide lähemaks uurimiseks. Vaja ei lähe isegi kosmoseteleskoope ning kahe Maal asuva teleskoobi abil loodetakse saada seni kõige täpsemaid pilte asteroidi pinnast.

Florence Nightingale’i järgi nime saanud asteroidi avastas astronoom Schelte Bus Siding Springi observatooriumis 1981. aastal. Viimati möödus asteroid Maast nii lähedalt 1890. aastal, tema kõige lähem möödalend seisab aga ees aastal 2500.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles