Müstiline «Frankensteini dinosaurus» osutus puuduvaks lüliks hiigelsisalike arengus

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis Frankensteini dinosauruseni tuntud Chilesaurus diegosuareziis'ist.
Kunstniku kujutis Frankensteini dinosauruseni tuntud Chilesaurus diegosuareziis'ist. Foto: Gabriel Lío

Loom, kes näis varem olevat justkui erinevatest dinosauruseliikidest kokku pandud tehisdinosaurus, osutus hoopis puuduvaks lüliks kuulsa sauruste perekonna arengus, kirjutab BBC.

Sauruse korrektne teaduslik nimetus on Chilesaurus ning veider loom on tekitanud teadlastes segadust ja vaidlusi juba sellest ajast saati, kui ta kaks aastat tagasi avastati. Nimelt on avastatud looma jalad sarnased brontosauruste omadega, samas on tal stegosauruse puusad ning Tyrannosaurus rex’i keha ja esijäsemed. Kuidas selline loom dinosauruste arengupuusse sobib, ei osanud teadlased algselt arvatagi.

Rekonstruktsioon Chilesaurus'e skeletist Foto: AFP / Eitan Abramovitš
Rekonstruktsioon Chilesaurus'e skeletist Foto: AFP / Eitan Abramovitš Foto: EITAN ABRAMOVICH/AFP

Värskes uuringus käib grupp Cambridge’i Ülikooli teadlasi aga välja teooria, millega loodetakse asjasse selgust tuua. Nimelt näitab doktorant Matthew Baron oma töös, et segadust külvanud Frankensteini dinosaurus peab olema oluline evolutsiooniline vahelüli taimtoiduliste nagu Stegosaurus ja kiskjalikke dinosauruste nagu Tyrannosaurus rex’i vahel.

Uuringu kohaselt kuulus Chilesaurus linnulaadsete dinosauruste gruppi Ornithiscia ning tõenäoselt oli ta üks selle grupi varasematest esindajatest.

«Varem ei olnud meil aimugi, kuidas Ornithiscia’te kehakuju arenes, kuna nad on ülejäänud dinosaurustest niivõrd erinevad ja neil on nii palju väga ebatavalisi tunnuseid,» ütles Baron BBC uudistele. «Saja kolmekümne aasta jooksul pärast selle rühma avastamist ei ole meil olnud selget käsitust sellest, kuidas esimesed neist välja näha võisid.»

Seetõttu ei osatud Orthischia’t paigutada ka dinosauruste arengupuusse ning paljud arvasid, et need veidrad loomad peavad olema kõigist teistest dinosaurustest täiesti eraldi seisev arenguliin.

Ajakirjas Nature ilmunud uuringus näitavad Baron ja kolleegid aga esmakordselt, kuidas tegemist võib olla hoopis lihasööjate nagu Tyrannosaurus’tega sugulasgrupiga. Sellisel juhul saab mõistatuslikust grupist hoopis puuduv lüli dinosauruste evolutsioonis.

«Nüüd, kui oleme jõudnud arusaamisele, et Ornithischia’d olid lihatoiduliste dinosaurustega seotud, sobitub Chilesaurus ka täpselt nende kahe grupi vahele. Ta on täiuslik segu taimtoidulistest ja lihasööjatest ja nii on kogu arengupuu palju loogilisem,» ütles Baron.

Uus arengupuu on aga palju enamat kui vaid väike ümberkorraldus, kuna seletab ka dinosauruste perekondade üksteisest eraldumist ning võimalikke evolutsiooni mõjutanud faktoreid.

Mõistagi on uuringul ka omad kriitikud, kuid nagu ütles Leicesteri Ülikooli professor Sarah Gabbott, on see siiski väga oluline uuring.

«Tegemist on harvaesineva avastusega, mis avab dinosauruste ajalugu palju enam kui tavalised leitud fossiilid,» ütles Gabbott.

Uut dinosauruste arengupuud kirjeldavad teadusuuringud ilmusid ajakirjas Nature ja Royal Society Biology Letters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles