Maailm põleb: vaata interaktiivsetelt kaartidelt 2017. aasta metsatulekahjude erakordset ulatust

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa kontrollitud süütamine Venemaal Jakuutias. Metsatulede edasise leviku takistamiseks on võimud pidanud võtma kasutusele radikaalseid meetmeid.
Metsa kontrollitud süütamine Venemaal Jakuutias. Metsatulede edasise leviku takistamiseks on võimud pidanud võtma kasutusele radikaalseid meetmeid. Foto: Svetlana Pavlova/Svetlana Pavlova/TASS

Eestis võib põlenguid küll vähe olla, kuid üle maailma on metsatulekahjusid see aasta pretsedenditult palju.

Samamoodi nagu ülejäänud Euroopat kimbutavad kuumalained ja põuad ei ole meile jõudnud, ei ole siin tunda ka kuiva paratamatut tagajärge – suuri metsatulekahjusid. Samas on metsatulekahjud 2017. aastal globaalne fenomen. Palju tähelepanu on suve jooksul pälvinud tulekahjud Portugalis, massiivseid põlenguid toimub aga nii USAs, Kanadas, Venemaal, Lõuna-Ameerikas ja mitmel pool Lõuna- ja Kagu-Euroopas.

Euroopa metsatulekahjud 08.08 seisuga
Euroopa metsatulekahjud 08.08 seisuga Foto: Kuvatõmmis Euroopa Komisjoni veebist

Euroopa

Kui vaadata Euroopa Komisjoni avaldatud tuleohutuskaarti, võib jääda mulje nagu oleks mitmel pool Lõuna-Euroopas nagu Itaalias, Balkani poolsaarel ja ka Moldovas ja Ukrainas käimas maailma hävimine leekides. Praeguseks on tuleroaks läinud juba ligikaudu kui kolm korda suurem pindala, kui on tavaline suvine keskmine. Vastavalt EuroNewsile näevad teadlased selliste metsikute tulekahjude taga peamiselt kliimamuutusi – kuumema ja kuivema suvega kaasneb lihtsalt rohkem põlenguid. Ilmekaks näiteks on niiskuse poolest tuntud Iirimaa, kus on see aasta sadanud koguni 75 protsenti vähem vihma kui tavaliselt.

USA metsatulekahjud 08.08 seisuga
USA metsatulekahjud 08.08 seisuga Foto: USA metsateenistus

Ameerika Ühendriigid

USA metsateenistuse andmetel on metsapõlenguid sealgi enam kui tavaliselt. Hetkel on USAs põlengute alla jäänud ligi poole Eesti suurune maalapp, mis on ligikaudu kolm korda enam kui kümne aasta keskmine (15,4 km2). Nevada osariigi teatel on tegemist viimase 15 aasta kõige hullemate põlengutega, Montana on aga ära kulutanud juba pea terve oma tuletõrjele määratud eelarve.

USA metsatulekahjude interaktiivse kaardiga saab tutvuda siin.

Metsatulekahjud Kanadas 08.08 seisuga
Metsatulekahjud Kanadas 08.08 seisuga Foto: Kuvatõmmis Kanada Loodusressursside Ameti veebist

Kanada

Tulekahjud laastavad hetkel ka Kanada Briti Kolumbia provintsi metsasid. Tegemist on kogu provintsi ajaloo teise kõige tulekahjuderohkema suvega. Põlengud on niivõrd võimsad, et nende kuumus ja suits jõuavad üle piiri ka USA’sse, kus temperatuurid on tõusnud pea 35 kraadini. Võrdluseks loetakse seal suve tipptemperatuuriks umbes 25 kraadi.

Kanada riikliku metsatulekahjude infosüsteemi interaktiivset kaarti saab vaadata siin.

Metsatulekahjud Venemaal 08.08 seisuga.
Metsatulekahjud Venemaal 08.08 seisuga. Foto: Kuvatõmmis kosmosnimki.ru'st

Venemaa

Nagu kirjutab Venemaa Föderaalne Metsamajanduse Agentuur oma kodulehel, toimuvad ka Jakuutias suured metsatulekahjud, mida kustutatakse 30-kraadises kuumuses. Eriolukord kehtib regioonis juba 3. juulist. Hinnanguliselt on Jakuutias praegu kokku 20 aktiivset tulekollet kogupindalaga 420 495 hetkarit. Samalaadsed põlengud toimuvad ka Irkutski oblasti. Metsatulekahjude edasise leviku tõkestamiseks on võimud hakanud korraldama kontrollitud süütamisi.

Agentuuri metsatulekahjude prognoosidega saab tutvuda siin.

Venemaa metsatulekahjude interaktiivse kaardiga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles