Uuring: kosmoseruum on tumeenergiat täis ja see võib kogu Universumi lõhki rebida (2)

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: HO/AFP/Scanpix

Uus kõigi aegade täpseim tumeenergia kaardistamine näitab, et suurem osa kosmosest koosneb meile nähtamatust tumeainest, mille tumeenergia kunagi lõhki rebib, kirjutab New Scientist.

Selline on vaid üks värske, seni täpseima, maailmaruumi kaardistamise tulemustest. Dark Energy Survey (DES, Tumeenergia loendus) nimelise uuringu käigus kaardistati nimelt mateeria asetsemine enam kui 26 miljonis Maa lõunapoolkeralt paistvas galaktikas.

Uus maailmaruumi kaart tekitab teadlastel põnevust, kuna aitab mõista kosmilisel tasemel pidevalt toimuvat vägikaikavedu, mille käigus Universumit kiirenema suunav tumeenergia rebib galaktikaid üksteisest eemale samal ajal, kui tumeaine neid kokku surub.

Teadlaste avaldatud kosmosekaart tumeaine asetsemise kohta Universumis. Kaart katab ligikaudu 1/30 kogu nähtavast taevast ruumiliselt ja seitse miljardit aastat ajaliselt. Punastes piirkondades on tumeainet rohkem, sinistes vähem.
Teadlaste avaldatud kosmosekaart tumeaine asetsemise kohta Universumis. Kaart katab ligikaudu 1/30 kogu nähtavast taevast ruumiliselt ja seitse miljardit aastat ajaliselt. Punastes piirkondades on tumeainet rohkem, sinistes vähem. Foto: Chihway Chang of the Kavli Institute for Cosmological Physics at the University of Chicago and the DES collaboration.

Avaldatud kaardistamistulemused kirjeldavad uue Victor M. Blanco nimelise teleskoobiga vaid kuue kuu jooksul tehtud vaatlusi. Tumeenergia loenduse kogukestvus on aga viis aastat. Seega isegi kui praegu avaldatud tumeaine kaart on kõige parem andmestik, mis inimkonnal kunagi selle müstilise mateeria liigi kohta valminud on, võime juba lähiaastatel oodata tundmatute kosmiliste nähtuste veelgi paremat tundma õppimist.

Pea viis aastat tagasi avaldasid astronoomid uuringu, milles kaardistasid tumeaine leviku 380 000 aastat pärast Suurt Pauku. Nüüd võrdlevad tumeainet kaardistavad teadlased seda justkui beebipiltidega. Uus kaardistus on aga justkui täiskasvanud inimese selfie.

Kahe kaardistuse võrdlemisel ilmneb aga juba praegu vasturääkivusi, mille lahendamine võib tuua kaasa mitmete kosmoloogia nn «õpikutõdede» ümberhindamise. Nimelt jagavad paljud astronoomid arvamust, et tumeenergia on maailmaruumis konstantne ega muutu ajas.

Esmased tulemused näitavad aga vastupidist – eelmises uuringus hinnati tumeaine osakaal 34 protsendile varase Universumi massist, nüüd on see aga vaid 26 protsenti. See võib tähendada, et tumeaine on pidevas kosmilises vägikaikaveos tumeenergiale alla jäämas.

«Kui mõlemad tumeaine osakaalu hinnangud jäävad püsima, siis võib see olla esimene märk väga tõsisest probleemist praegu kehtivas kosmoloogilises mudelis,» ütles Princetoni Ülikooli astronoom David Spergel New Scientistile.

Kuigi teadlased ei kiirusta esialgsete tuleuste põhjal veel kaugeleulatuvaid järeldusi tegema, on tekkiva ebakõla üks lahendus, et tumeenergia võib ajas tugevamaks muutuda. See tähendaks aga, et Universumi pideva laienemise tingimustes võib tumeenergia ühel hetkel rebida ribadeks terved galaktikad, tähed, planeedid ja isegi aatomid.

Teine võimalus on, et uued mõõtmised toovad kaasa varasemate tulemuste ümberhindamise ja seega ka ebakõla kadumise.  

Tumeaine kaardistamise üksikasjade ja edasiste arengutega saab tutvuda siin.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles