Uuring: loodusesse tungiv tehisvalgus segab mesilaste tolmlemist ja taimede paljunemist (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.flickr.com

Põldude ja loodusmaastike lähistel säravate tehisvalgustite tõttu võib öösel taimi külastavate putukate hulk langeda enam kui poole võrra, kirjutab ERR Novaator. Selle tagajärjeks on õistaimede viljumisedukuse vähenemine.

Analüüsi kohaselt vähendas tehisvalgus Šveitsi niitudel õistaimi külastavate tolmeldajate hulka 62 protsendi võrra – näitena kasutatud seaohaka viljumisedukus vähenes seetõttu 13 protsenti.

«Me ei tea veel päris täpselt, kui palju tehisvalgust on öiste tolmeldajate jaoks liiga palju, kuid taluvuslävi pole ilmselt väga kõrge,» nentis Berni ülikooli ökoloog Eva Knop.

Knopi ja teiste uuringutegijate sõnul mõjub see pikemas perspektiivis kahjulikult kohalikule ökosüsteemile terviklikult. Viljumisedukuse vähenemise tõttu hakkab vähenema näitas kasvavate õistaimede hulk, mis tähendab omakorda nigelamat toidulauda ka päeval tegutsevatele tolmeldajatele.

Uuring ilmus ajakirjas Nature. Loe pikemalt ERR Novaatorist! 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles