Miks anti suurtele tormidele naiste nimed? (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline torm Nanmadol.
Troopiline torm Nanmadol. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Maailma metereoloogiaorganisatsioon (WMO) annab orkaanidele tänasel päeval nii nais- kui ka meesnimesid. Pikka aega kandsid USA orkaanid ja troopilised tormid aga vaid naiste nimesid. Miks see nii oli?

1950. aastate alguses otsustas USA võtta kasutusele sellise süsteemi, kus tormidele pandi vaid naiste nimesid, kirjutab History. Miks selline otsus vastu võeti, ei ole päris kindel, kuid määravaks faktoriks võis olla näiteks see, et ookeanitele on läbi aegade viidatud pigem kui naissoost isikutele.

Hetkest, kust selline otsus vastu võeti, hakkasid meestest meteoroloogid ja ilmateadvustajad rääkima tormidest nii, nagu nad oleksidki naised. Nende kirjeldamiseks kasutati seksistlikke klišeesid stiilis: «see torm oli nüüd küll tõeliselt temperamente», «too õrritas või flirtis rannajoonega» jne. Naismeteorolooge ja feministe selline asi loomulikult ei rõõmustanud.

Üheks, kes selle vastu protesteerima hakkas, oli Roxcy Bolton. Ta oli USAst Florida osariigist pärit feminist, kes lõi esimese vägistamisohvritele mõeldud ravikeskuse ning proovis teha lõppu sellele, kus torme kutsuti vaid naiste nimede järgi.

Kampaania, mida vedas Bolton koos paljude teiste naistega veenis lõpuks USA valitsust 1979. aastal  kasutama tormide nimetamisel ka meeste nimesid. See saavutati aga alles pärast pikka ja vaevanõudvat võitlust. 

Roxcy Bolton (vasakul) ja Eleanor Roosevelt (paremal). Foto:
Roxcy Bolton (vasakul) ja Eleanor Roosevelt (paremal). Foto: Foto: Wikimedia Commons
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles