Kaks muistset tõugu andsid meile tänapäeva hobused (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhal-Tekiini hobune on iidsetele Turkomani hobustele lähim tänapäevane hobusetõug.
Ahhal-Tekiini hobune on iidsetele Turkomani hobustele lähim tänapäevane hobusetõug. Foto: Artur Baboev CC BY-SA 3.0 / Wikipedia

Näib, et Araabia poolsaare ja Euraasia stepipiirkondade hobused olid nii heade omadustega, et nende põhjal on välja aretatud pea kõik tänapäevased tõud veoloomadest võiduajamishobusteni.

Inimesi sajandeid saatnud ja mööda maismaad transportinud hobused on tõuaretuse ajaloo uurimise vaatenurgast unikaalsed loomad. Tõuraamatute ja arheoloogiliste leidude põhjal on teada, et hobused kodustati ligi 6000 aastat tagasi Euraasia stepialadel ja sellest ajast saadik on aretatud tõuge, kellel oleksid inimesele vajalikud omadused, olgu  siis tugevus, vastupidavus, kiirus või lihtsalt silmailu. Detailseid tõuraamatuid hakati aga koostama 18. sajandil.

Kirjalike allikate rohkusest hoolimata on hobuste geneetilise päritolu määramine osutunud ootamatult keeruliseks, kuna nende geneetilises koodis on palju pikki niinimetatud mittekodeerivaid lõike, milles talletatud informatsioon ei tegelikkuses ei avaldu. Peale selle raskendab nende uurimist ka vähene geneetiline mitmekesisus Y-kromosoomis, mis teeb suuremate muutuste esiletoomise palju keerulisemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles