Video: Kihnu saarel asuvast puurkaevust purskus välja maagaasi

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis videost

Kihnu saarel võis hiljuti näha midagi ebatavalist – kahest puurkaevust purskus nimelt vaheldumisi välja nii põhjavett kui maagaasi.

Puuraukude rajamisele spetsialiseerunud ettevõtte Vesinik OÜ juhi Taavo Katteli sõnul puuriti eelmisel nädalal saarele Devoni kivimeid avav 56 meetri sügavune puurkaev, kirjutab Eesti Geoloogi blogi. 

Puurimise järgselt jäi surveline vesi aga kaevust välja voolama. Järgmisel päeval kui veetase oli stabiliseerunud, hakati teostama rutiinset kaevu puurimisjärgset pumpamist. Viis minutit pärast pumba paigaldust lendas kaevust koos pumbaga välja vee ja gaasi segu. 

Järgnevatel tundidel eraldus kaevust gaasi ning vett väga intensiivselt, veesamba kõrgus ulatus kuni 1,5 meetrini. Saarele puuriti ka teine kaev, mis pumbates käitus täiesti tavapäraselt, kuid kokkupuutel tulega, süttis ka see kaev. «Tegelikult on väike gaasimull Kihnu saare kõikides puurkaevude vetes sees, kuid nii suurt gaasi eraldumist pole varasemalt märgatud», lisas Kattel.

Puurimise andmetel võiks eeldada, et gaas ei pärine kvaternaarisetetest, vaid paikneb hoopiski aluspõhjalise Devoni savikihtide vahel. Gaasiilmingud ei ole aga ka Kihnu saarel suuremahulised, mistõttu need majanduslikku väärtust ilmselt ei oma ja jäävad pigem pakkuma lühiajalist, kuid sellegipoolest huvitavat geoloogilist meelelahutust.

Põlevate gaaside ilminguid maapinnale on täheldatud ka mujal – Keri, Prangli, Äksi ja Mohni saarel, Ihasalu ja Kolga lahes ning ka mandril. Sihipäraseid geoloogilisi uuringuid on selles vallas läbi viidud aga ainult Prangli saarel 1920.-1960. aaastate alguseni, kirjutab raamat «Maagaasi ilmingutest Eestis» (1993). 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles