Teadlased tegid valge kääbustähe massi Einsteini vihje abil kindlaks

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kunstniku poolt kujutatud valge kääbustäht.
Pildil kunstniku poolt kujutatud valge kääbustäht. Foto: Mark A. Garlick/AFP

Valge kääbustähe ehk Stein 2051 A massi üle on arutletud väga pikalt, kuid alles nüüd suutsid teadlased määrata tähe massi kindlaks ülitäpsel viisil, kirjutab ERR Novaator. 

Töörühm, mis koosnes USA Baltimore'is asuva kosmoseteleskoobi teaduse instituudi astronoomist Kailash Sahust ja tema kolleegidest, kasutasid selleks meetodit, mille pakkus 1936. aastal välja juba Einstein. Teadlane pidas selle praktiseerimist toonase tehnoloogilise võimekuse juures aga pea võimatuks.

Sahu töörühmal läks see aga korda. Sirgjooneliste arvutuste kohaselt moodustab valge kääbuse mass Päikese omast 67,5 protsenti. Teise selle lähistel asuva tähe Stein 2051 A liikumise alusel tehtud arvutuste kohaselt peaks see olema aga vaid 0,5 Päikese massi. Töörühma järeldused vihjavad sellele, et valgus kääbustähe näol ei olegi tegu tõelise kaksiktähesüsteemiga.

Loe meetodist, mida teadlased arvutuste tegemisel kasutasid, lähemalt ERR Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles