Uus fossiil kinnitab: esimesed primaadid elasid puudel

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ©2017 Stephen Chester

Varaseimad primaadid elasid siiski puude otsas, selgub 62 miljoni aasta vanuste fossiilide uuringust, teatasid Yale’i Ülikooli teadlased.

Uuringu aluseks on teadaolevalt maailma vanima – 62 miljoni aasta vanuse –primaadiskelett, mis avastati USA New Mexico osariigist.

Leiu analüüsi tulemused näitasid, et Torrejonia’ks ristitud loomakesel olid olemas kõik puude võrastikes vajalikud eluks ja ronimiseks füsioloogilised tunnused nagu näiteks painduvad jäsemed. Varem olid mõned teadlased hamba- ja koljukujude analüüsi põhjal oletanud, et Palaechthonidae perekonda kuulunud loomad olid pigem maapinnal elutsejad.

«See on kõige vanem osaliselt säilinud primaadi skelett, millelt on ilma igasuguse kahtluseta näha, et nad elasid puude otsas,» ütles uuringu juhtivautor Stephen Chester New Yorki Linnaülikoolist. «Meil on nüüd olemas anatoomilised tõendid õlgadest, küünarnukkidest, puusadest, põlvedest ja pöidadest, mistõttu saame teha järeldusi palju enama kohta kui tehti varem hammaste põhjal.»

Uuringus toetavad teadlased hüpoteesi, mille kohaselt tekkisid esimesed primaatide jäänused fossiilidesse peagi pärast dinosauruste väljasuremist.

Uuring ilmus ajakirjas Royal Society Open Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles