Fotod ja video: Austraalia taevas sädelesid haruldased lõunavirmalised

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunavalgused.
Lõunavalgused. Foto: Ian Griffin/AP/Scanpix

Öövaadete huvilised said hiljuti näha kaunist loodusnähtust, mis ei paista taevas enamasti ka parima tahtmise korral.

Austraalia lõunaranniku lähedal on virmalisi nähtud ennegi, kuid nii tugevalt taevas särav valgus on siiski midagi küllaltki haruldast. Esimesed pildid seekordsest virmaliste kogunemisest jõudsid avalikkuse ette uba pühapäeval Facebooki grupi Aurora Australis Tasmania vahendusel.

Austraalia telekanaliga ABC rääkinud grupi asutaja Margaret Sonnemanni sõnul olid virmalised nähtavad ka palja silmaga. Kuna praeguseks on virmalised kui loodusnähtus küllaltki hästi uuritud, teadsid virmaliste-entusiastid nende tulekust juba ette ja oskasid selleks valmistudagi.

Nimelt sõltub virmaliste tugevus Maa planeedi-indeksist ehk Kp-numbrist geomagnetiivse aktiivsuse skaalal, mis kasvab nullist üheksani. Skaala kõrgeim võimalik aste tähendab täielikku geomagnetilist tormi, null aga täielikku vaikusehetke.

Austraalia pühapäevaste virmaliste ajal oligi indeksi väärtuseks koguni 7, mistõttu tuli agaratel loodusfotograafidel vaid oodata, kuni päike horisondi taha vajus ja pildistama asuda.

Piltide sotsiaalmeediasse üleslaadimisel kasutasid fotograafid teemaviita #auroraustralis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles