Viis sõja tarbeks loodud asja, mida inimesed on hakanud igapäevaelus kasutama

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Tehnoloogia areng on väga tihedalt seotud militaarsfääri ja eriti sõdadega. Paljud tehnoloogilised leiutised, mis on tehtud eelkõige sõja tarbeks, on hiljem leidnud laia kasutust aga ka tavainimeste seas. 

Mehitamata õhusõiduk

Droone ehk mehitamata õhusõidukeid kasutatakse laialdaselt militaarvaldkonnas. Viimasel ajal on need suurt populaarsust kogunud aga ka tavainimeste seas – neid kasutavad tihti näiteks foto- ja videograafid.

Droonide väljatöötamise päris alguseks võib lugeda Esimest maailmasõda, mil USA merevägi töötas välja mehitamata pommi prototüübi. See oli aga väga algeline ja mitte kõige efektiivsem.

1973. aastal tegi sel alal uusi katsetusi John Stuart Foster Jr. nimeline mees. Tema kujundatud õhusõiduk oli palju praktilisem ja töökindlam. Koostöös USA kaitseministeeriumi alluvuses olev agentuuriga töötas Foster välja droonid umbes sellisel kujul, nagu me teame neid täna.

Internet

Arvutiteadlane J. C. R. Licklider tuli 1963. aastal välja uue ja murrangulise kontseptsiooniga. See oli aluseks ka interneti eelkäija ARPANETi loomisel. 1969. aastal ühendati võrguga neli esimest arvutit. Seda võib pidada Interneti alguseks.

Internet loodi algupäraselt militaarvõrguna

Virtuaalreaalsus

Virtuaalreaalsuse süsteemi loodi eelkõige selleks, et aidata sõdureid ohtlikeks olukordadeks ette valmistada. VR-seade võimaldab nimelt luua selliseid olukordi, mille läbimängimine oleks olnud muidu keerukas või kallis.

Tänapäeval teavad inimesed virtuaalreaalsuse mõistet aga eelkõige mängude tõttu.

Foto:
Foto: Foto: www.pexels.com

Mikrolaineahi

Mikrolaineahju ei loodud konkreetselt sõjalisel eesmärgil, kuid see leiutati kogemata radariseadmete kallal töötades Teise maailmasõja aegsel perioodil.

Ameerika insener Percy Spencer tegi oma kodulaboris tööd radariseadmete kallal, kui järsku märkas, et seadmeid sisse lülitades sulas tal taskus olnud šokolaaditahvel ära. Nii proovis ta sarnast põhimõtet rakendades küpsetada popkorni ja muna. Esimene õnnestus, muna aga plahvatas. Lõpuks andis ta sisse patenditaotluse mikrolainetega küpsetamise peale.

1947. aastal läksid müüki esimesed mikrolaineahjud, oma kõrge hinna tõttu ei saavutanud need ka erilist populaarsust. Kaks aastakümmet hiljem olid need juba palju taskukohasemad ja võtsid koha sisse paljudes Ameerika köökides.

Lenduri prillid

Ettevõte  Bausch & Lomb lõi lenduri prillid (aviator sunglasses) 1936. aastal lendureid silmas pidades, täpsemini hävituslennuki piloote. Pärast Teist maailmasõda said need tavainimeste seas aga väga populaarseks. 

Foto:
Foto: Foto: www.pexels.com

Allikas: War History Online

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles