Keskaegse kokaraamatu juhised: kuidas korraldada kahepäevast pidu?

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: akg-images/Scanpix

Kujuta ette, et sa oled peakokk, kes peab toitlustama pulma, kuhu on kutsutud 200-300 külalist. Arvestama pead sa aga sellega, et sul ei ole külmkappi, kus toorainet hoida, valgusteid ega gaasi-või elektripliiti. 

Savoia krahv Amadeus VIII (1383-1451) käskis oma ülemkokal Chiquartil panna kirja juhised pidusöökide valmistamise kohta, kirjutab History Extra. Chiquart kirjutas lõpuks kokaraamatu (1420), mis sisaldab endas 78 retsepti ja juhiseid kahepäevase pidusöömingu korraldamise kohta.

Ajal, mil Chiquartist sai krahv Amadeus VIII ülemkokk, levisid toiduretseptid Lääne-Euroopa krahvkondade vahel eelkõige suusõnaliselt. Leidus ka käsikirju algeliste kokaraamatute kohta.

Kui kokaraamatud enne Chiquarti olid juhiste osas üsna ebamäärased, siis tema retseptid sarnanevad tänapäevaste toiduvalmistamisõpetustega. Ainult täpsed toidukogused puudusid.

Chiquart alustas oma kokaraamatut juhistega eduka peo korraldamiseks. Alustuseks soovitas ta leida hästi varustatud lihunik, sest kui toorainest peaks puudust tulema, saab temalt seda kiiresti juurde hankida. Oluline oli ettevalmistustega alustada ka võimalikult vara.

Kogused, mida keskaja pidusöömingutel toidu valmistamiseks kasutati, olid meeletud. Üheks päevaks tuli arvestada vähemalt 200 talle, 100 vasikat, 2000 kodulindu jne. Chiquarti sõnul on olulisteks komponentideks keskaegsete toitude juures ka erinevad vürtsid – ingver, nelk, muskaatpähkel, kaneel, erinevad piprad jne.

Ülemkoka retseptiraamatust leiab ka õpetusi stiilis «ära usalda puidust küpsetusvardaid, sest need võivad olla mädanenud ja rikkuda toidu», «kui pidu toimub talvel, on vaja vähemalt 60 tõrvikut» jne.

Kindel värvigamma

Hästi korraldatud pidusöömingul olid iga käigu puhul paika pandud kindlad värvitoonid. Chiquarti esimese toidumenüü juures domineerisid avakäigu puhul näiteks kuldne ja roheline, teise käigu juures valge ja kolmanda juures punane.

Kõige tähtsamad olid alati liha- ja kalatoidud. Neid serveeriti, kas grillitult või keedetult. Chiquarti kokaraamatust leiab 15 kala- ja lihatoitu. Suppe ja hautisi leidus menüüs tavaliselt kõige rohkem

Keskaja pidusöömingutel mängis toidu kõrval olulist rolli ka läbimõeldud meelelahutus. Erinevate käikude vahel esinesid erinevad muusikud, näitlejad esitasid pantomiime jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles