Koreas avastati muistsetele jumalatele ohverdatud inimeste jäänused

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP PHOTO / Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage

Ehitustööde käigus leitud inimjäänused on esimene asitõend, et uute kindluste ehitamisega kaasnesid inimohverdused, vahendab phys.org.

Inimjäänused avastati Lõuna-Koreas Gjongžu linnas asuva Wolseongi ehk Kuu Lossi müüride alt.

«See on esimene asitõend selle kohta, et rahvajutud hoonete, tammide ja seinte vundamentide pühitsemiseks tehtud inimohverdustest vastavad tõele,» kommenteeris leidu AFP’le Gjongžu Riikliku Kultuuriuuringute Instituudi kõneisik Choy Moon-Jung.

Korea poolsaare traditsioonilistes kultuurides on laialt levinud komme matta ohverdatud inimesi koos kuningatega, et need aitaksid juhil ka teispoolsuses hakkama saada.

Foto: AFP PHOTO / Gyeongju National Research Institute of Cultural Heritage

Laipade uurimisel sai kiiresti selgeks, et need pidid olema juba enne matmist surnud, kuid kuidas surmamine toimus, ei ole veel selge.

«Folkloorist on teada, et inimesi ohverdati jumalate rahustamiseks ja loodavatele ehitistele pika ea taotlemiseks,» ütles väljakaevamiste juhtiv teadlane Park Yoon-Jung.

Teadlaste sõnul pärinevad jäänused Silla kuningriigi perioodist esimesel aastatuhandel pKr, mil kogu Korea poolsaar allutati vähemalt mõneks ajaks ühtse võimu alla. Silla aegadest on varem pärit mitmed Korea väärtuslikumad arheoloogilised leiud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles