Uuring: minikogustes kanepikuur võib vanas eas mõtteteravust turgutada (1)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värskest uuringust selgub, et kanepi mõõdukas tarbimine aitas vanadel hiirtel vaimse võimekuse hääbumist vähendada.
Värskest uuringust selgub, et kanepi mõõdukas tarbimine aitas vanadel hiirtel vaimse võimekuse hääbumist vähendada. Foto: Joe Mahoney/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Mõnedes maailma kultuurides on levinud komme, et vanainimesed tarvitavad hõimule teadmiste edasi andmise hõlbustamiseks kanepit. Tuleb välja, et selline kasutus ei pruugigi olla päris «õhust võetud», vahendab New Scientist.

  

  

Varasematest uuringutest on teada, et teismeliseeas kanepi pruukimisel on aju arengule pigem pärssiv mõju, kuid värskest uuringust selgub, et vanemate inimeste jaoks võib sellega kaasneda hoopis vastupidiseid tagajärgi. Sellisele võimalusele viitab vähemasti üks hiirte peal tehtud uurimus.

«Kordasime eksperimente mitu korda, aga näib et tegemist on väga tugeva ja selge efektiga,» kommenteeris tulemust uuringut juhtinud Andreas Zimmer Bonni Ülikoolist.

Uurimissrühm on tegelenud juba aastaid imetajate endokannabinoidsüsteemiga, mis reguleerib lisaks muule ka meie kehade stressile reageerimise reaktsioone. Kanepis sisalduv peamine toimeaine THC sekkubki selle süsteemi töösse. Organismis olemasolevate molekulaarsete süsteemidega seostumise teel jäljendab THC endokannabinoide ja rahustab meid maha.

Endokannabinoidsüsteemi uurides avastasid teadlased, et neil hiirtel, kellel geneetilised mutatsioonid takistasid süsteemi loomulikku toimimist, toimus vananemine ja vaimse võimekuse hääbumine kiiremini. Seetõttu otsustatigi kontrollida, kas sellist trendi võib olla võimalik THCga stimuleerimisega turgutada.

Vanadel hiirtel taastus noorte mõttevõime

Mõju kontrollimiseks anti kahe kuu vanustele ja ka 12-kuustele hiirtele pidev doos THCd, mis oli aga piisavalt madal, et mitte tuua endaga kaasa psühhoaktiivseid mõjusid. Pärast kuu aega kestnud THC-kuuri kontrolliti, kuidas muutus hiirte võimekus lahendada ülesandeid, mis nõudsid vaimset võimekust.

Tuli välja, et kanepi toimeainet saanud vanemad hiired olid ülesannete lahendamises sama edukad kui ainet mitte saanud noored hiired. Lähem uurimine näitas, et THC oli turgutanud närviseoste teket mäluga seotud hipokampuses. Noorte THCd saanute puhul näis see mõju olevat aga suisa vastupidine.

Teadlased rõhutavad, et kasutatud kogused olid nii väikesed, et ei põhjustanud loomadel psühhoaktiivseid efekte. Tulemused sobivad hästi ka varasemate uuringutega, mis on näidanud, et kanepit tarbivatel noortel esineb probleeme mälu ja õppimisega. Samas on väited sellise mõju püsivusest suuresti vaidlustatud.

Edasi plaanivad teadlased juba viia läbi inimkatseid, et teha kindlaks, kas THCst võiks ka vanainimestele kasu olla. Kui vastus on jaatav, siis kerkib kohe ka küsimus sellest, mis vanusest see mõju toimima võiks hakata.

Uuringut kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas Nature Medicine.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles