Laser jahutas aine peaaegu absoluutse nullini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased jahutasid kolmeaatomilisest molekulist koosneva aine pea absoluutse nullini.
Teadlased jahutasid kolmeaatomilisest molekulist koosneva aine pea absoluutse nullini. Foto: Smirnov Vladimir/ITAR-TASS/Scanpix

Nüüd, mil Eesti ilmad on loodetavasti mõneks ajaks soojemaks pööramas, teatavad ameerika füüsikud uuest saavutusest külmateaduse alal.

Ivan Kozõrjev ja ta kolleegid Massachusettsi tehnoloogiainstituudi ja Harvardi ülikooli ülikülmade aatomite keskusest jahutasid strontsium-monohüdroksiidi molekule laseriga ja suutsid need viia vähem kui tuhandiku kelvinilisele temperatuurile.

Füüsikud on aatomeid laserkülmutanud juba 1970. aastatest peale. Kozõrjev ja kolleegid kasutasid külmutusvõtet, mille pakkus 1989. aastal välja Nobeli auhinna laureaat Claude Cohen-Tannoudji. See niinimetatud Sisyphose meetod seisneb selles, et laserkiir paneb aatomid või molekulid liikuma potentsiaalipinnal pidevalt piltlikult öeldes ülesmäge, mistõttu nad kaotavad energiat ja jahtuvad.

Uuring ilmus ajakirjas Physical Review Letters.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles