Piltuudis: vaata, milline näeks Linnutee välja kosmilisest kaugusest

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA avaldas Hubble'i kosmoseteleskoobi pildi kahest kümnete tuhandete valgusaastate kaugusel asuvast spiraalgalaktikast. Umbes niimoodi näeks kosmilisest kaugusest välja ka meie Linnutee.
NASA avaldas Hubble'i kosmoseteleskoobi pildi kahest kümnete tuhandete valgusaastate kaugusel asuvast spiraalgalaktikast. Umbes niimoodi näeks kosmilisest kaugusest välja ka meie Linnutee. Foto: NASA, ESA, and M. Mutchler (STScI)

Hubble’i kosmoseteleskoobi 27. aastapäeva tähistamiseks avaldas NASA pildi kahest kõrvuti asetsevast spiraal-galakatikast.

See tähine paar annab pildi ka sellest, kuidas võib välja näha meie enda Linnutee vaatlejale, kes asub meist kümnete tuhandete valgusaastate kaugusel. Pildil servaga kujutatud galaktika nimi on NGC 4302, spiraalsena kujutatu aga NGC 4298.

Nende näilise erinevuse põhjuseks on, et nad on lihtsalt meie suhtes erineva nurga all – üks täpselt 90, teine 70 kraadi all. Oma struktuurilt ja koostiselt on galaktikad aga täpselt ühesugused.

Galaktikatepaar asub Päikesesüsteemist ligikaudu 55 miljoni valgusaasta kaugusel Berenike juuste tähtkujus Neitsi klastris.

Servaga meie poole asetsev NGC 4302 läbimõõt on ligikaudu 87 000 valgusaastat, mis teeb ta Linnuteest umbes 40 protsenti väiksemaks. Tema mass on aga vaid kümnendik Linnutee omast.

NGC 4298 kaugus on aga umbes 45 000 valgusaastat ja mõõtmetelt on ta võrdne umbes kolmandiku Linnuteega, tema mass on aga vaid 2 protsenti meie galaktika omast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles