Uuring: jäämees Ötzi ei surnudki kehavigastuste kätte (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämees Ötzi.
Jäämees Ötzi. Foto: Kennis © South Tyrol Museum of Archaeology, Foto Ochsenreiter

Alates jäämehe avastamisest 1991. aastal on teadlased üritanud teha kindlaks tema õnnetu saatuse põhjuseid. Nüüd on põhjalik analüüs tõe lõpuks välja selgitanud.

Võimalikke surma põhjuseid on ligi 5 300-aastase Ötzi puhul mitmeid – tema õlast leiti noolehaava jäljed ja vigastusi oli ka peas. Värske uuringu juhtivautori, Zürichi Ülikooli antropoloogi Frank Rühli sõnul võis vigastustega kaasneda küll verekaotust, kuid lõplik surma põhjus pidi siiski olema külm.

«Tundub, et see on klassikaline surnuks külmumise juhtum,» ütles Rühli. Tõenäoselt suri külma kätte jäänud Ötzi vaid mõne tunniga.

Varem on teadlased välja käinud teooriaid, mille kohaselt võis surma põhjuseks olla näiteks õlga tabanud kivist nooleots. Röntgeni ja arvutitomograafi abil läbi viidud analüüside tulemused näitavad aga, et kuigi nool purustas ühe veresoone, ei teinud see kudedele kuigi ulatuslikku kahju. Sisemise verejooksu tõttu võis Ötze seega kaotada vaid ligikaudu 100 millimeetrit verd, mis ei ole aga elu võtmiseks piisav.

Ka kolju muljumise jäljed, milles teised teadlased on näinud jälgi vägivaldsest surmast nuiapeksu läbi, ei saanud uue uuringu kohaselt surma põhjustajad olla – pigem meenutasid need oma ulatuselt mägedes komistamisel ja kukkumisel tekkivaid kahjustusi.

Teadlased teatasid oma uuringu tulemustest Ameerika Füüsilise Antropoloogia Assotsiatsiooni AAPA konverentsil.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles