Kliimamuutuse veidrus: Kanada jõgi haihtus nelja päevaga (1)

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgi. Pilt on illustratiivne.
Jõgi. Pilt on illustratiivne. Foto: BOB STRONG/REUTERS

Kanada suurimast liustikust alguse saav jõgi haihtus eelmisel aastal vaid nelja päevaga. Teadlaste sõnul on see ehtne näide sellest, kuidas kliimasoojenemine mõjutab loodust.

Slimsi jõgi kandis sadu aastaid Kaskawulshi liustikust pärinevat sulavett Kluane’i nimelisse jõkke. Vesi kandus sealt edasi Yukoni jõkke ning seejärel Beringi merre.

Eelmise kevade intensiivne liustiku sulamine juhtis sulavee eksikombel Slimsi jõe asemel aga hoopis teise jõkke. Vesi liikus sealt edasi juba Alaska lahte, vahendab The Guardian.

Slimsi jõe kuivamise avastasid teadlased, kes on jälginud sealsete liustike taandumisi juba aastaid. Geoloog James Besti sõnul läksid nad oma meeskonnaga tegema pooleli olnud mõõtmistöid, kuid nende üllatuseks oli jõgi, kus nad varem pidid paadiga sõitma, täiesti kuiv.

Meeskond hakkas asja lähemalt uurima ja lõpuks selgus, et liustikust tulev sulavesi, mis voolas varem kahte erinevasse jõkke, voolab nüüd vaid ühte. Teadlaste sõnul leidis ebatavaline juhtum aset eelmise aasta mais. Jõgi jäi kuivaks umbes nelja päevaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles