Enda profiilipildi valimine tuleks jätta pigem võõra hooleks

Eva-Lotta Kivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Selle asemel, et valida oma sotsiaalmeediasse profiilipilt ise, lase seda parem teha mõnel võõral. Uuring, mida juhtisid Uus-Lõuna-Wales’i ülikooli teadlased, näitas nimelt seda, et nii on võimalik endast palju parem esmamulje luua. 

Uurimistöö peamise autori doktor David White’i sõnul näitas nende uuring, et inimesed ei vali endast just kõige atraktiivsemaid profiilipilte. See mõjutab aga omakorda väga tugevalt seda, kas temaga tahetakse erinevatel tasanditel suhelda (sõprus, paarisuhe, töö jne), vahendab Eurekalert.

Selleks, et välja selgitada, kas inimese enda valitud profiilipilt jätab teistele hea või halva esmamulje, paluti saja kahel uuringus osalejal valida oma kaheteistkümne profiilipildi hulgast üks hea ja üks halb pilt sotsiaalmeedia, kohtingusaidi ning tööalase profiili tarbeks. Seejärel tuli sama tegevust korrata mõne teise uuringus osaleja piltidega.

Varasemad uuringud näitavad, et inimestel tekib pilti vaadates esmamulje kellegi iseloomust või välimusest pelgalt paari sekundiga. Sellepärast näitasid uuringutegijad juhuslikele inimestele interneti vahendusel nii inimeste enda- kui ka teiste välja valitud profiilipilte. 

Selgus, et juhuslikud hindajad eelistasid pigem neid profiilipilte, mille olid välja valinud võõrad, mitte inimesed ise. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles