NASA leidis Marsi atmosfäärist aurustunud metalle

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA teadlased kinnitasid stabiilsete metalli-ioonide olemasolu Marsi atmosfääri kõrgemates osades.
NASA teadlased kinnitasid stabiilsete metalli-ioonide olemasolu Marsi atmosfääri kõrgemates osades. Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Marsi atmosfääris leiduvad elektriliselt laetud metalliaatomid ehk ioonid näitavad palju uut planeedi ionosfääri kohta.

«[NASA missioon] MAVEN näitas esimest korda otse metalliioonide olemasolu mõne teise planeedi kui Maa atmosfääris,» kommenteeris avastust NASA Goddardi kosmosekeskuse teadlane Joseph Grebowsky.

Kuna metallilised ioonid on väga püsivad ja Marsi tuuled kannavad neid kaugele, võib nende liikumist kaugelt vaadates uurida ka Marsi atmosfääri ja tuulesüsteemide iseärasusi. Veelgi enam, selliste teadmiste põhjal saab teha ka juba edasisi järeldusi selle kohta, miks planeedi niigi hõredat atmosfääri pidevalt vähemaks jääb.

Ioone moodustavad metallid pärinevad tõenäoselt pisikestest vihmana punasele planeedile langevatest meteoriitidest. Marsi pinnaga kokku puutudes need kübemed aurustuvad, mistõttu suutiski MAVEN tabada atmosfääri kõrgemates piirkondades raua, magneesiumi ja naatriumi ioone.

Kuna meteoriidisadu põhjustavad tolmupilved on Päikesesüsteemis võrdlemisi levinud, on teadlaste sõnul ka tõenäone, et samalaadsed ionosfäärid on olemas ka planeetidel.

Loe lähemalt NASA ametlikult teatest või ajakirjast Geophysical Research Letters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles