Avastus: elu võib leida isegi kümne kilomeetri sügavusel ookeani all

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mineraalides peitusid keerukad orgaanilised ühendid.
Mineraalides peitusid keerukad orgaanilised ühendid. Foto: Oliver Plümper/Utrechti Ülikool

Lihtsamad eluvormid võivad suuta trotsida ka kilomeetrite sügavusel ookeanipõhja all valitsevaid äärmuslikke tingimusi, viitavad maailma sügavaima süviku lähistel asuva mudavulkaani juurest kogutud setted.

Nii vahendas ERRi teadusportaal Novaator Utrechti Ülikooli teadlaste, Ameerika Ühendriikide Teadusakadeemia Toimetistes avaldatud uurimust, milles esitatud arvutused näitavad, et piirkondades, kus üks laam sukeldub teise alla, võiks organismid ellu jääda isegi kümne kilomeetri sügavusel ookeanipõhja all.

«Teiste hiljutiste uuringute valguses on see järjekordne tõestus, et ookeanilise maakoore ülaosas võib eksisteerida tõepoolest märkimisväärne ökosüsteem,» ütles uurimuse juhtivautor Oliver Plümper ERR Novaatorile.

Geoloog  lisas, et mõned tänaseks leitud eluvormid suudavad kannatada atmosfäärirõhust tuhandeid kordi suuremat rõhku ja isegi 122 °C küündivat temperatuuri. «Kuid ma poleks üllatunud, kui järgmistel aastatel leitakse veelgi suurema taluvusvõimega baktereid,» laiendas Plümper. Teisisõnu saaksid mikroobid asustada tavamõistuse jaoks hoomamatult eluvaenulikke paiku.

Loe põhjalikumalt Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles