Jaapanlased plaanivad enneolematut retke Maa sisemusse (4)

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani teadlased plaanivad puurida otse Maa vahevöösse. Pilt on illustreeriv.
Jaapani teadlased plaanivad puurida otse Maa vahevöösse. Pilt on illustreeriv. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kilomeetreid läbi ookeanilise maakoore puurimine peaks andma uusi teadmisi nii Maa kui ka elu kujunemise kohta.

Maa vahevöö on maakoore ja tuuma vahel asuv paksust vedelast kivimist koosnev kiht, mis moodustab ligi 80 protsenti meie planeedi massist. Vahevöö algab ligi kümne kilomeetri sügavuselt ookeanilise maakoore alt ning seal valitsevad temperatuurid kuni 900 ºC.

Earth poster.svg
By Kelvinsong - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Grupp jaapani teadlasi tahab nüüd teha ajalugu ja saada esimesteks, eks suudavad puurida läbi ookeanipõhja vahevööni välja. Kuna ookeaniline maakoor on oluliselt õhem kui kontinentaalne, siis jõutakse selle puurimisega ka hõlpsamini vahevööni, mis ongi kogu uuringu eesmärk.

«Me ei tea veel vahevöö täpset koostist. Oleme näinud vaid mõnd sealt pärit materjali – sealne kivim on kollakasroheline ja väga kaunis,» ütles uurimisrühma liige Natsue Abe. Uute teaduslike teadmiste baasil loodavad jaapanlased luua ka paremaid mudeleid maavärinate ja vulkaanipursete ennustamiseks.

Kui veel mõni aasta tagasi oleks selline projekt olnud pea mõeldamatu, siis tänu uute kergete ja vastupidavate materjalide leiutamisele on see muutumas aina realistlikumaks. Puurimiseks plaanitakse kasutada üht maailma võimsamat uurimislaeva Chickyu, mis varustatakse uutest kergetest ja vastupidavatest materjalidest puuridega.

Praegu on kaalumisel kolm võimalikku puurimispaika valituks osutumise tõenäosuse järjekorras Hawaii, Costa Rica ja Mehhiko rannikuvetes. Enne puurima hakkamist peab alus suutma oma puuri langetada 4 kilomeetri sügavusele ookeani põhja, pärast mida tuleb kuidagi läbida ligi 6 kilomeetrit tardkivimeid, et jõuda vahevööni.

Lisaks puurimisoskuse demonstreerimisele on projektil veel kolm peamist eesmärki. Nimelt on see esimene võimalus uurida otse maakoore ja vahevöö üleminekut, ookeanilise maakoore tekkelugu ja teha kindlaks, kui sügaval planeedi sees ulatuvad mikroobse elu jäljed.

Reaalse puurimiseni loodetakse jõuda juba 2020. aastate alguses, kuid pilootuuring toimub juba selle aasta septembris Hawaiil.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles