Hea pekk – miks võib keharasv ka hoopis kasulik olla?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keharasv
Keharasv Foto: PantherMedia / Scanpix

Imelise Teaduse aprillinumber lahkab põhjalikult uuringuid, mis näitavad keharasva kasulikkust. 

Toome ära neist viis leidu: 

1. Keharasv lükkab edasi siiratud elundite äratõukereaktsiooni. Teadlased siirdasid 2014. aastal nahka inimestelt rottidele, järgnes äratõukereaktsioon. Kui aga siirik sisaldas rasvast eraldatud tüvirakke, ei tõugatud nahka nii kiiresti ära. 

2. Keharasv optimeerib diabeetikute kilpnääret. Diabeetikutel hävivad aeglaselt insuliini tootvad rakud. Üks 2015. aastal rottidega tehtud katse näitas, et rasva tüvirakud hooldavad haigeid rakke, nii et insuliini tootmine jätkub. 

3. Keharasv parandab lahtiseid kroonilisi haavu. Suured lahtised haavad paranesid rottidel kiiremini, kui teadlased süstisid 2016. aastal neisse rasva tüvirakke. Tüvirakud soodustasid haavas uute veresoonte kasvu. 

4. Keharasv taastab südamelihaseid pärast trombi. Pärast südametrombi osa südamelihastest sureb, nii et südame pumpamisvõime halveneb. 2016. aastal näitasid teadlased, et rasvatüvirakud võivad hiirtel südamelihaseid taastada. 

5. Kiirendab luude paranemist. Ühes 2011. aastal tehtud katses panid rasvatüvirakud küülikute viga saanud luud taastuma. Luurakud teevad osa tööst ise, kuid tüvirakud muudavad need aktiivsemaks. 

Loe põhjalikku lugu keharasva osalisest kasulikkusest Imelise Teaduse aprillinumbrist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles