Postimees teeb otseülekande tõepõhjahäkatonist «Data as remedy: 24h post-truth hackaton» (1)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reedel ja laupäeval toimuval häkatonil liituvad eri akadeemilise ja/või erialase taustaga eksperdid ning huvilised 24 tunniks tiimideks, mis püüavad leida lahendusi usaldusprobleemidele ajakirjanduses ja selle vahendamise tööriistades. 

Avaliku arutelu sfääri manipuleerimine on viimastel aastatel tõusnud üldiselt tajutud probleemi tasemele. Selle põhjusi nähakse infoühiskonna vahendite mitmekesistumises ja kasutuselevõtus eri vastakate eesmärkide tarvis — ning räägitakse tõepõhjata ajastu sünnist.

Häkatonil keskendume usaldatavuse küsimustele nii ajakirjandusliku sisu enda kui selle vahendamise tööriistade juures.

Kõigi osalejate teadmised ja kogemused on parimate lahenduste leidmisel võrdselt olulised ja igaühel on õigus kaasa rääkida selles, milles seisneb lahendus probleemile ning kuidas seda 24 tunni jooksul parimal viisil teostada.

Oodatavad tulemused jagunevad peamiselt kahte kategooriasse:

Andmelugu

Andmelugu on ajakirjandusliku sisu infoühiskonnale kohane vorm, mis pakub vastust tõepõhjata ajastu väljakutsetele andmete ja uuringute ulatusliku kasutamisega sisuloomes. Probleemid nagu sisseränne, palgalõhe, metsade olukord on head näited valdkondadest, kus andmete tõlgendamise ja visualiseerimisega saab tõusta välja emotsioonide ja arvamuste põhjatust soost.

Tööriistad

Meediasfääri on viimase dekaadi vältel innoveeritud nii uute levikanalite kui lugejate kaasamise vahendite loomisega ning uuendustel pole lõppu näha. Tõepõhjata ajastu probleemidega seotud lahenduste näideteks on faktikontrolli vahendid, uudiste agregaatorid-analüsaatorid, sihtgrupi-põhised ja eri otstarbega avaldamisplatvormid, vahendid uudiste leviku ja mõju hindamiseks, trollide ja libauudiste tuvastamisks jpm.

Vaata ülekannet Postimehes laupäeval kell 16.00 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles