Sageda sotsiaalmeedia kasutamise depressiooniga sidumiseks napib tõendeid

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Noorte depressioonis ja teistes vaimse tervise probleemides interneti ning eriti sotsiaalmeedia süüdistamine on ennatlik, selgub briti teadlaste teemat käsitlenud teaduskirjanduse süstemaatilisest ülevaatest, vahendas ERR-i teadusportaal Novaator.

Teaduskirjandust koondavates andmebaasides tehtud otsingutega õnnestus teadlastel leida 11 otseselt noortedepressiooni ja sotsiaalmeedia vahelisi seoseid käsitlenud tööd. Kokku põhinesid need 12 646 alla 18-aasta vanust noort. «Kuigi leidsime sotsiaalmeedia kasutuse ja depressiooni vahel nõrga seose, polnud see piisavalt tugev, et sellel oleks ennustuslik väärtus. Ei saa kohe kuidagi öelda, et sotsiaalmeedia kasutamine tekitab depressiooni,» rõhutas ülevaate esimene autor, Suurbritannias asuva King's College Londoni vaimse tervise lektor Niall McCrae Novaatorile.

Samal ajal ei saa uurimustest üheselt välja lugeda, kas depressiooniga noorukitel tekkis see sotsiaalmeedia kasutamise tõttu või kasutavad kõrgema depressiooni haigestumise riskiga noorukid seda lihtsalt sagedamini. Samas ei tähenda see, et ei leiduks sotsiaalmeedia kasutust depressiooniga siduvaid psühholoogilise mehhanisme.

Mis need on, loe edasi Novaatorist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles