Kuidas sündisid haruldased rajakaamera kaadrid ilvestest?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaamera püüdis ilvesed erakordselt hästi videole.
Kaamera püüdis ilvesed erakordselt hästi videole. Foto: Kuvatõmmis videost/Tartu Ülikool

Hoolikalt valitud rajakaamera asukoht tõi Tartu Ülikooli doktorandile Ants Tullile preemiaks haruldased kaadrid ilveste paaritumisest ja järelmängust, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator.

Ilveste paaritumise jälgimiseks kasutas ta rajakaameraid, mis on jahimeeste hulgas juba pikemat aega levinud. Rajakaamerate abil saab hea ülevaate ümbruses levivatest loomadest ning Eestiski on rajakaamerate katseid tehtud metsistega.

Üldiselt on teada, et ilvestel on jooksuaeg märtsis, mil peaks kuulda olema kiledat kräunumist. Videost, ilmselt soojast talvest tingitud, johtub aga asjaolu, et jooksuaeg on täies hoos juba kaks kuud varem jaanuari alguses. Kui viljastumine õnnestus, siis kestab emasloomal tiinus 63–74 päeva ja pojad peaksid sündima juba märtsi keskpaigas. Pesakonnas on tavaliselt 2–3 poega, kelle eest hoolitseb ainult emasloom.

Ilveste videot ja pikka postitust saab näha Tartu Ülikoolide Zooloogide blogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles