Piltuudis: kosmoselaev tabas taas pildile Saturni põhjapooluse müstilise kuusnurga

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cassini kosmosealuse foto Saturni rõngastest ja planeedi põhjapooluse kuusnurgast.
Cassini kosmosealuse foto Saturni rõngastest ja planeedi põhjapooluse kuusnurgast. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

NASA avaldatud fotol võib näha ühes vaates kogu Saturni põhjapooluse ilu – veidrat kuusnurka ja planeedi kuulsaid rõngaid.

Saturni põhjapoolus on Päikesesüsteemis ainulaadne – täpselt pooluse kohal paistab selgelt selle keskne keeris, mille ümber tiirlevad nii planeeti ümbritsevad rõngad, tema kuud ja lugematud väiksemad osakesed.

Mitte kõik ei tiirle aga ümber pooluse täiusliku ringi kujuliselt. Mitmed planeedi kaaslased tiirlevad ümber tema välja venitatud elliptiliste orbiitidega. Kõige omanäolisem on aga poolust ümbritsev tuulte süsteem, mis moodustab põhjapoolusele kosmosealuselt nähtava kuusnurkse struktuuri.

Pilt ongi tehtud NASA ja ESA koostöös valminud Cassini kosmosealuse pardal asuva lainurk-kaameraga. Selle tegemise hetkel oli Cassini planeedist peaaegu miljoni kilomeetri kaugusel. Iga piksel pildil võrdub reaalsuses umbes 60 ruutkilomeetriga.

Hiljuti teatas grupp Jaapani teadlasi ka Saturni rõngaste esmakordsest «ülemõõtmisest». Rõngastest pärineva infrapunakiirguse korduvmõõtmise teel tehti kindlaks, et Saturnilgi on olemas aastaajad, mille vaheldumisel muutub ka rõngaste temperatuur ja kaldenurk planeedi telje suhtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles