NASA lõi inimeste Marsile lennutamiseks kaks uut uurimisinstituuti

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA kujutis kosmosekülast Marsil.
NASA kujutis kosmosekülast Marsil. Foto: NASA

Marsile lendamiseks peab kõik olema parem, kiirem ja efektiivsem. Selliste tehnoloogiate väljatöötamisega uued Kosmosetehnoloogia Uuringute Instituudid tegelema peavadki.

Kokku loodi uue rahastamisotsusega kaks uut uurimisrühma, mis koos moodustavad üksuse nimega Space Technology Research Institutes ehk Kosmosetehnoloogia Uuringute Instituudid.

Täpsemini on nende ülesandeks leiutada astronautide Marsile saatmiseks vajalikke materjale ning ka bioloogilisi lahendusi neile kosmoselaevades elamistingimuste võimaldamiseks. Materjalide osas tuleneb hetkel olemasolevate võimaluste põhiline piiratus nende raskusest, mille tõttu seega Marsi.missioonid liiga palju kütust. Uute materjalide osas on põhiline lootus praegu süsinik-nanotorudel. Nendega  hakkabki tegelema üksus nimega Institute for Ultra-Strong Composites and Computational Design (US-COMP).

NASA uus uurimisinstituut asub otsima võimalusi inimelu toetamiseks Marsil.
NASA uus uurimisinstituut asub otsima võimalusi inimelu toetamiseks Marsil. Foto: NASA

Teine asutus, Center for the Utilization of Biological Engineering in Space (CUBES)  peab aga leidma viisi, kuidas toota Marsi ja sinna lendamise tingimustes kõike, mida astronaudid vajavad – süüa, ravimeid ja muid esmatarbevahendeid.

Kuna inimesi Marsile vedav Marsi-süstik peab olema võimalikult kerge, peavad ka toidu ja muu kasvatamisele mõtlevad CUBESi teadlased mõtlema võimalikult kergekaalulistele lahendustele. Kaasa võetakse ainult Marsil olemasolevatest materjalidest kasulike asjade tegemiseks vajalik. Näiteks tolmu, päikesevalgust ja õhukest süsihappegaasist koosnevat atmosfääri pakub ka Marss ise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles