Uus vinge eksperiment: tehisintellekt mängib klaverimängijaga duetti

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehisintellektiga duett
Tehisintellektiga duett Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Eksperimendis õppis arvuti muusikat tundma, suutes peagi ise nootidest ja rütmist aru saada.

Google'i meeskond tegi eksperimendi, milles inimene saab virtuaalse pianistiga duetti mängida. Tehnoloogia põhineb praegu kanda kinnitaval deep learning meetodil (eesti keeles: iseõppivad mitmekihilised neurovõrgud). Lihtsustatult öeldes kombineeritakse tehislikke neurovõrke – arvutiosakeste kihid, mis imiteerivad seda, mismoodi neuronid ajus omavahel ühenduvad – hiiglaslike andmemahtudega. See tehnoloogia on edu toonud nii piltide ära tundmisel kui ka arvutimängude mängimisel. Lihtsustatult öeldes arendab see arvuti isemõtlemise oskust.

Selles eksperimendis õppiski arvuti muusikat tundma, suutes peagi ise nootidest ja rütmist aru saada.

Arvutiga muusika tegemine pole tegelikult midagi uut. Deep learning meetod erineb varasemast seetõttu, et kui programmeerides tuli arvutisse muusika tegemiseks programmeerida tohutu hulk reegleid – arvestades muusika olemust on neid lõputult – õpib ja loob tehisintellekt neid seoseid nüüd ise.

Eksperimendis mängib inimene arvutile ette paar nooti ning seejärel hakkavad tehislikud närvivõrgud nootide põhjal sobivaid muusikalisi vastuseid andma. Ühe eksperimendi autori, Google'is töötava programmeerija ja muusiku Alexander Cheni sõnul saaks seda proovida ka inimesed, kes klaverit mängida ei oska. «Pelgalt klahvide vajutamine ning arvuti reaktsiooni saamine on huvitav,» ütles ta.

Loe eksperimendi kohta põhjalikumalt siit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles