Kas rasvarakkudest on üldse võimalik lahti saada?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Kui rasvarakud juba tekivad, kas neist on üldse võimalik lahti saada? Ehkki rakud vahetuvad ja surevad, näitavad uuringud, et ülekaalulistel inimestel on rasvarakke rohkem. 

Selle küsimusega tegeles eelmise nädala New York Times, sest lugejatele tundub, et inimeste rasvarakkude arv liigub vaid ühes suunas: kindlalt üles. Rasvarakkude arv suureneb lapsepõlves ja teismeeas ning üldiselt jääb täiskasvanuna stabiilseks.

Tegelikult ei tähenda see aga rasvarakkude täielikku püsimist, sest rasvarakkude arv võib inimeste puhul suuresti erineda. Suur mõjutegur on siinkohal kaalutõus või -langus. Veel enam, sarnaselt paljude teiste rakkudega ei ela ka rasvarakud igavesti, vaid surevad. Ülekaalulisuse uurija, dr Michael Jensen rääkis New York Timesile, et igal aastal sureb meie kehas umbes kümnendik rasvarakkudest ning need asenduvad surres uutega.

Seda ka väga palju kaotanud inimeste puhul, ehkki kaalu kadudes, jääb rasvarakkude arv samaks. Muutub vaid nende suurus, sest kaalu kaotades hakkavad rakud kahanema.

Ülekaalulistel inimestel on aga tavainimestega võrreldes rasvarakke rohkem. Uuringud näitavad ka, et pärast kaalulangust hakkab inimestel rasvarakkude arv taas tõusma. See võib olla ka üks põhjus, miks keha kipub pärast kaalulangust lõpuks ikkagi kaalu juurde võtma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles