Video: Brasiilia metsades tabati pärast üle 60 aasta otsimist maailma haruldasim boamadu

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia metsades tabati esmakordselt maailma kõige haruldasem boamadu
Brasiilia metsades tabati esmakordselt maailma kõige haruldasem boamadu Foto: Kuvatõmmis / sciencemag.org

Tegemist on esimese korraga, kui harudlast Corallus cropanii boamadu looduses tabatud on, teatas teadusajakiri Science.

Cropani puuboa (Corallus cropanii) on üks kõige raskesti tabatavamatest madudest maailmas. Viimati nägid teadlased elusat isendit 1953. aastal tehistingimustes ja sellest ajast saadik on käinud tõsine ajujaht, et seda haruldast looma looduses tabada. Tegelikud nähti madu selle aja jooksul siiski viis korda, kuid iga kord jõuti loomani vaid pärast seda, kui madude suhtes ettevaatlikud kohalikud elanikud olid ta ära tapnud.

Seetõttu oli C. cropanii seni ka äärmiselt väheuuritud. Seetõttu pandi mõned aastad tagasi tema asualaks peetava Sete Barrase omavalitsuse küladesse üles omamoodi tagaotsitava sildid, milles kutsuti kohalikke üles mao nägemise kohta teada andma. Tänu nendele läkski nii, et üks boamao peale sattunud töölistest teadis sellest teadlastele teatada enne, kui teine ohtlikuks peetud loomale kallale jõudis minna.

Selline enesekaitseviis on aga sootuks ebavajalik, kuna tegelikult ei ole C. cropanii sugugi mürgine ja toitub looduses peamiselt väiksematest imetajatest ja lindudest. Juba sellest ühest kinnipüütud loomast piisas, et uuendada teadmisi tema eluviiside kohta. Nimelt arvati varem, et ta elab pigem maapinnal, kuid nüüd näib, et tegemist on hoopis puurinde liigiga.

Nüüd plaanivad otsingu taga olnud São Paolo Zooloogiamuuseumi ja Butantani Instituudi teadlased varustada mao raadiosaatjaga, et uurida selle müstilise looma käitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles