Miks Kanada raudteed järsku karusid tapma hakkasid?

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grisli karu
Grisli karu Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Grislid on Kanada raudteede juures alati rahulikult elanud. 19. sajandi lõpus sinna ehitatud raudteerööpad on rongialla jäänud loomade tõttu karudele lihtne toidulaud.

Viimase kahekümne aasta jooksul on aga karude õnn pöörduma hakanud. Alates 2000. aastast on rööbastel 17 karu surma saanud ning arvestades, et kokku on neid vaid 60, teeb nii suur number muret.

Miks aga just nüüd? Vastus peitub tõsiasjas, et uuendatud raudteedel on konkreetsed kurvid, mis kaugelt tuleva rongi häält summutavad, vahendas Science. Nii ei tunne karud rongide raginat ja hoiatavaid vilesid. Ka on need kurvid alal, kus rööbaste kõrval on järsakud, mis tähendab, et karud kõnnivad pigem rööbaste peal kui nende kõrval.

Lisaks sellele võivad karudele otsa sõitmisesse paradoksaalselt panustada ka erinevad ökoduktid, mis on mõeldud täpselt selleks, et loomad turvaliselt üle raudtee saaks. Et karud on raudtee algusest saati sealt saaki otsimas käinud, on nüüd tee ääres vähem surma saanud saaki ning see paneb karusid veelgi rohkem raudteel nuuskimas ja otsimas käima. Rääkimata asjaolust, et vilja vedavad rongid pillavad nii palju materjali maha, et raudtee on karudele seda olulisem toiduallikas.

Ühe lahendusea pakutakse aga suhteliselt odavat seadeldist, mis tajub rongide liikumist, suutes nii teatud valgustuse ja helide kaudu loomi rongi eest hoiatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles