Curiosity: Marsil ei olnudki vett (2)

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsikulgur Curiosity
Marsikulgur Curiosity Foto: NASA/REUTERS

Marsikulgur Curiosity kogutud andmeid analüüsinud teadlased ei suutnud leida neist tõendeid, mis toetaksid laialt levinud seisukohta, et iidsel ajal ümbritses punast planeeti kasvuhoonegaaside rohke atmosfäär, mis võimaldas veekogude olemasolu Marsi pinnal.

Ehkki praegu on Marss vee olemasolu jaoks liiga külm, usuti, et tänu kunagisele paksemale atmosfäärile võis seal iidsetel aegadel siiski vesi voolata. Põhjus peitub asjaolus, et kui selles atmosfääris leidus piisavalt kasvuhoonegaase, võis see Punast planeeti piisavalt soojendada, et seal võinuks vett vedelal kujul olla. Nii ongi teadlased viimastel aastakümnetel üritanud leida tõendeid piisaval määral süsihappegaasi olemasolust.

Sel nädalal Ameerika Ühendriikide teadusakadeemia toimetistes avaldatud, NASA teadlaste kirjutis lükkab aga need lootused ümber. Marsikulgur Curiosity kogutud settekivimite analüüs näitab, et süsihappegaasi Marsil küll leidus, ent kaugeltki mitte piisavas koguses, et seal võinuks vett voolata. 

Autorite väitel võis omaaegsel Marsil temperatuuri tõsta siis hoopis mingi muu mehhanism kui kasvuhoonenähtus. Teine võimalus on, et mingil põhjusel sai vesi kasvõi mõnedes Marsi piirkondades olla vedelas olekus ka niisuguse temperatuuri juures, kus see tavaliselt jäätub. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles