Uuring: superkangelastekultuur võimendab lastes vägivaldsust

Riin Aljas
, teadustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed haaravad superkangelastest pigem vägivaldsust mitte kaitsjarolli.
Lapsed haaravad superkangelastest pigem vägivaldsust mitte kaitsjarolli. Foto: Scanpix/Marvel/Xposurephotos.com

Ehkki superkangelaste missioon on nõrgemate kaitsmine, jõuab lasteni pigem nende vägivaldsus.

Nii näitab värske, ajakirjas Journal of Abnormal Child Psychology ilmunud USA teadlaste uuring. Selleks intervjueeriti 240 superkangelastest huvitatud last. Kuigi uuringu autori, porfessor Sarah M. Coyne’i sõnul usuvad paljud lapsevanemad, et superkangelaste kultuur sütitab ka nende eelkooliealistes lastes  soovi nõrgemaid kaitsta ning head teha, näitasid uuringu tulemused hoopiski vastupidist: sest lapsed seostasid superkangelasi rohkem vägivalla kui kaitsmisega.

Osaliselt võib põhjus peituda selles, et superkangelasi ümbritsev kultuur on paljuski mõeldud hoopiski täiskasvanutele ja nii ei pruugi eelkooliealised lapsed kõiki lugude nüansse mõista, sealhulgas kakluste vahele peidetud moraalseid sõnumeid. Teisalt võivad lapsed superkangelaste seikluseid jälgides vägivalla suhtes tuimemaks muutuda ja selle suhtumise ka päris ellu üle kanda.

Coyne’i hinnangul ei tähenda see tingimata, et vanemad peaksid lapsi superkangelastest võõrutama. Pigem tuleks jälgida, et lastele pakuks huvi paljud erineva tausta ja käitumisega tegelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles